NEWS

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč

20181011_135915
11.10.2018. 15:04; Učitavanja: 392; Početna / Kultura / Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč

U Gradskoj knjižnici Poreč u srijedu, 10. listopada 2018. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je ravnateljica Irides Zović najavila bogati kulturni program kojim će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige. „To je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a posvećena je hrvatskoj pisanoj riječi. Manifestacija ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje diljem Hrvatske. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije“, rekla je Zović. 

BOGAT KNJIŽEVNI PROGRAM – SUSRETI, PREDSTAVLJANJA I RADIONICE:

„U petak 19. listopada u 19 sati održat će se književni susret s Milanom Vuković Runjić koja će predstaviti svoju knjigu „Proklete Hrvatice“, najavila je Zović.  Dramatične sudbine povezuju dvadeset velikih Hrvatica, čije su životne priče ostale vječna inspiracija. Bile su izgnane iz gradova i carstava, morale su braniti svoje kule, odbaciti podrijetlo i posvađati se s obitelji, bježati od muževa kako bi pisale napete romane, ili bi završavale po klinikama kada ne bi mogle objasniti kako se osjećaju. One su slikale, pisale, komponirale, pjevale, glumile, učile, no svaka od njih nosila je vlastiti pečat prokletstva. Pisale su povijest svojim životima i djelima. „Tko su bile proklete Hrvatice te više o bogatom književnom opusu Milane Vuković Runjić saznajte na prvom književnom susretu u Mjesecu hrvatske knjige“, pozvala je ravnateljica Zović.

„U ponedjeljak 22. listopada u 11 sati, u svijet šarenih i zabavnih slikovnica uvest će nas  Dijana Merey Sarajlija, fonetska ritmičarka-rehabilitatorica iz zagrebačke Poliklinike SUVAG. Autorica je, zajedno sa svojom djecom i suprugom u seriji stihobasni „Što mravi znaju o ljubavi“ do sada objavila tri dvostruke slikovnice, kojima je oduševila djecu svih uzrasta, od 3 do 103 godine! U njima se glavni lik suočava s naizgled nerješivim problemom, ali se uvijek odnekud pojave mali mravi da mu osvijeste o čemu se zapravo radi i povedu ga do rješenja.

U Mjesecu hrvatske knjige, nastavlja se ciklus pričanja priča u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč. U okviru socijalno – inkluzivnog projekta Gradske knjižnice Poreč „Sretne priče“, u srijedu 24. listopada u 11 sati, gost Doma bit će Davor Šišović, novinar i književni kritičar, vrsni poznavatelj istarskog kulturnog nasljeđa i zaljubljenik u kulturnu baštinu. „Stanovnici Doma zasigurno će uživati u putovanju dragim im zavičajem, prisjećajući se minulih vremena i običaja koje su i oni sami svojim življenjem oblikovali“, naglasila je ravnateljica porečke knjižnice.

Glavna je tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. „Az, buki, vjedi, tko slovo zna?“ naziv je radionice za djecu posvećene kulturnoj baštini. Kroz igru i druženje upoznat ćemo se s pismom kojim su pisane najljepše hrvatske knjige. „Radionica će se održati u petak, 26. listopada u 17 sati u Odjelu za djecu i mlade, a namijenjena je djeci od 5 do 8 godina. Voditeljica radionice je Vesna Milanović, knjižničarka OŠ Poreč, koja vas očekuje s punom torbom mašte, zabave i znanja“, dodala je Zović.

U izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika objavljena je zbirka čakavskih pjesama našeg uglednog pjesnika, putopisca, prozaika, …, Tomislava Milohanića „Frkalas”. O frkalasu i piferinu, o milom blagu, o odorima ditinstva, navadama i užancama, divertimentima i guštima i životu piše naš pjesnik u svojoj najnovijoj zbirci, a porečkoj će je publici predstaviti u utorak, 30. listopada u 19 sati. Zbirku će, uz autora, predstaviti urednik dr. sc. Boris Domagoj Biletić.

Bruno Šimleša bit će naš gost u utorak, 6. studenoga u 19 sati. Kroz svoje nas je knjige naučio razviti zdravu ljubav prema sebi i drugima, a najpoznatiji, kako ga nazivaju, hrvatski stručnjak za ljubav, predstavit će nam svoju novu knjigu „Istine i laži o ljubavi“.

„Koliko se muškarci i žene doista razlikuju, kako se riješiti osjećaja da ne zavređujemo ljubav, kako stvoriti sretnu vezu, kako doista funkcionira zakon privlačnosti, samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor, a možda se i riješiti pogrešnih uvjerenja i zabluda o ljubavi. Očekujemo vas u društvu s britkim i duhovitim Šimlešom, uvijek rado viđenim gostom u našoj knjižnici“, pozvala je sve zainteresirane građane ravnateljica Zović.

U četvrtak 8. studenoga u 19 sati održat će se književna večer s Marinom Vujčić, jednom od najčitanijih hrvatskih autorica. „Marina Vujčić provest će nas kroz svoj bogat stvaralački opus, od „Tuđeg života“, preko „A onda je Božo krenuo ispočetka“, „Mogla sam to biti ja“, „Susjeda“ do „Pitanje anatomije“, romane koji redom donose vrlo zanimljivu psihološku prezentaciju likova. Polazeći od naizgled banalnih, svakodnevnih situacija, ova književnica stvara zanimljive priče koje se čitaju u dahu“, dodaje Zović.

Stanovnici šume Kontije, Kontići, koji žive ponad Limskog zaljeva, zasigurno su nam poznati iz brojnih zavičajnih legendi istarske baštine. Upravo je iz prekograničnog projekta “EnjoyHeritage/Uživaj baštinu“ nastala slikovnica „Kontići – čuvari šume” koja na poseban način potiče djecu na upoznavanje baštine, očuvanje prirode, posebno šuma te zbrinjavanje otpada. Slikovnicu će predstaviti Venis Gregurović, ravnateljica Dječjeg vrtića „Tići“ iz Vrsara i suradnici. Predstavljanje slikovnice održat će se u petak 9. studenoga u 17 sati.

U srijedu, 14. studenoga u 13 sati, predstavit ćemo XXII. PoZiCu – zbirku literarnih i likovnih radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. PoZiCa, stvarana i održavana već 22 godine, upravo radom i doprinosom gorljivih profesora i darovitih učenika, svake godine iznjedri najbolje učeničke prozne radove. Naš program obogatit će pohvaljeni učenici na natječaju „Nagrada Laurus nobilis“ čiji su radovi, uz one nagrađene, Nine Slišković, Davida Fiškuša, Anamarije Sokač i Eve Fiškuš, uvršteni u ovogodišnju zbirku, a to su: Rebeka Demarki Milanović, Sara Šergo, Lucia Sorčić, Dora Hrelja, Adrian Zbašnik, Ana Ritoša i Chiara Sirotić“, najavila je ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.  Nakladnik ovogodišnje zbirke je Grad Poreč.

„U Mjesecu hrvatske knjige započinje jubilarna, deseta po redu sezona projekta “Dam –daš: volonteri u akciji”. Gradska knjižnica Poreč prepoznala je kao važne partnere, svoje građane, koji znaju, ali i žele s drugim građanima razmijeniti znanja, vještine i afinitete te je u suradnji s korisnicima knjižnice, stručnjacima određenog područja, organizirala niz besplatnih tečajeva i radionica u trajanju od tri mjeseca. Ove se godine prijavilo više od 15 voditelja-volontera koji će prenositi svoja znanja i vještine putem predavanja i radionica čiji je cilj cjeloživotno obrazovanje, aktivno provođenje slobodnog vremena i širenje visoke svijesti o koristima koje volontiranje donosi, važno, kako za društvenu zajednicu, tako i za pojedinca u mreži volontera“, najavila je Zović. Popis radionica i prijave za upis uskoro će se moći pronaći na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Poreč.

 Izuzetno bogat i sadržajan program neka vam bude poticaj da pronađete ponešto za sebe i posjetite porečku knjižnicu u Mjesecu hrvatske knjige te se na taj način pridružite tisućama drugih ljudi diljem Hrvatske u slavljenju pisane riječi.

Print Friendly, PDF & Email