NEWS

MJEŠOVITI ZBOR »JOAKIM RAKOVAC« PRIPREMA SE ZA SVOJU JUBILARNU GODINU

10.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / MJEŠOVITI ZBOR »JOAKIM RAKOVAC« PRIPREMA SE ZA SVOJU JUBILARNU GODINU
334GO259193.jpg

Gostovanja, smotra zborova i izdavanje monografije neki su od planova koje porečki mješoviti zbor »Joakim Rakovac« priprema tijekom ove godine, doznajemo od Rudija Poropata i Umberta Cunjca, predsjednika i člana odbora zbora. Već ovoga vikenda zbor putuje u Austriju, a povod je uzvratni posjet mješovitom zboru »Viva la musica« iz Lewchaschaua, čestom gostu na porečkom susretu pjevačkih zborova »Naš kanat je lip«. Osim zajedničkog koncerta tijekom subotnje večeri, zborovi će nastupiti i u lokalnoj župnoj crkvi. Vikend poslije, Porečani će se naći u ulozi domaćina jer im u goste dolazi zabočki zbor »Ksaver Šandor Gjalski« zajedno sa svojim tamburaškim orkestrom. Zborovi održavaju prijateljstvo već dugi niz godina, a tijekom svog boravka u Poreču Zabočani će održati dva koncerta, u hotelu Diamant i kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta gdje će nastupiti zajedno s tamburaškim orkestrom i svojim domaćinima.
– Sljedeće godine slavimo tridesetu obljetnicu postojanja, pa ukoliko sredstva budu omogućavala, tim povodom planiramo izdavanje monografije. U ovih trideset godina našim je zborom prošlo više stotina pjevača i smatramo dužnim odati im priznanje ovim putem. Monografija bi nosila naziv »Pred vratih Poreča«, a prati rad zbora od samih početaka, kaže Poropat.
Voditeljica »Joakima Rakovca« poznata je skladateljica Đeni Dekleva Radaković, čije kompozicije često izvode tijekom nastupa. Početkom lipnja nastupit će na međunarodnom susretu zborova »Naš kanat je lip« koji se tradicionalno održava u Poreču. Prije ljetne stanke zbor će održati koncert na kojem će nastupiti i mladi pijanist Danijel Cunjac, te akademska glazbenica Anamarija Lovrečić, čiji je instrument harmonika. Najesen pjevači »Joakima Rakovca« planiraju dva predslavljenička koncerta, a godinu će završiti već dobro poznatim božićnim koncertom u Eufrazijevoj bazilici.
Zbor »Joakim Rakovac« trenutno broji četrdesetak članova, program konstantno nadopunjuju novim kompozicijama, a zadovoljni su činjenicom da se jednim dijelom zbor pomladio, iako još uvijek problem predstavlja manjak muških pjevača.

V.Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email