NEWS
valfresco

Mirno okupljanje “Sve po zakonu” u Poreču 27. prosinca u 18 sati na Trgu slobode

Sve po zakonu. (1)
25.12.2018. 19:41; Učitavanja: 618; Početna / Obavijesti / Mirno okupljanje “Sve po zakonu” u Poreču 27. prosinca u 18 sati na Trgu slobode

Mirno okupljanje Sve po zakonu održat će se 27. 12. 2018. godine u 18 sati na Jadranskom trgu u Rijeci i na Trgu slobode u Poreču kako bi još jednom zatražile od vladajućih da implementiraju Istanbulsku konvenciju, ali i pružili/e podršku pretučenoj djevojci Loreni Gurlica iz Zadra.

Nasilnik Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora radi brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlica. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika.

Prema stručnoj analizi pravomoćnih sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati su pokazali sljedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelje, uzete u obzir u 58% slučajeva, bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika. Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučajave bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost). Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidimo i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda umjesto pokušaj ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovoljava sve kriterije pokušaja ubojstva: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i mnoge feminističke i ljudskopravaške organizacije, već godinama ističu kako je pravosudni sustav neučinkovit u zaštiti žrtava, ali i u tretiranju rodno uvjetovanog nasilja te razini senzibiliziranosti u pristupanju takvim slučajevima. Svi i sve zaslužujemo život u slobodi, za život bez nasilja! Zahtijevamo implementaciju Istanbulske konvencije, vrijeme je da kao društvo osudimo nasilje i stanemo u obranu ženskih života.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email