NEWS
valfresco

Minus Plave lagune 20 posto veći

03.08.2007. 00:00; Učitavanja: 65; Početna / Gospodarstvo / Minus Plave lagune 20 posto veći

Porečki hotelijer Plava laguna prvu je polovicu ove godine završio s gubitkom od 16 milijuna kuna, 20 posto većim nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci objavljeni na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi tvrtke u istom su razdoblju bili 117 milijuna kuna, pet posto više nego lani, dok su ukupni rashodi iznosili 132 milijuna i bili s također pet posto ili skoro sedam milijuna kuna viši nego lani. Negativan polugodišnji rezultat, osim rastom rashoda, objašnjava se i plaćenim predujmovima poreza na dobit (1,36 milijuna kuna) za drugo tromjesečje ove godine.

Povećanje ukupnih polugodišnjih rashoda Uprava porečke tvrtke prije svega tumači rastom materijalnih i troškova osoblja za tri posto, na 44,6 milijuna kuna, odnosno za 6,5 posto, na 44,9 milijuna kuna. Rast financijskih rashoda od 27 posto na ovogodišnjih 1,48 milijuna kuna u Plavoj laguni objašnjavaju negativnim tečajnim razlikama.

U strukturi ukupnih prihoda najveći dio, gotovo 74 posto ili 86,6 milijuna kuna, »otpada« na inozemstvo, što je pet posto više nego lani. Prihodi od prodaje u Hrvatskoj povećani su za tri posto, na 20,5 milijuna kuna. Na takav porast prihoda od prodaje ove je godine utjecala 11 posto viša prosječna neto cijena (polu)pansiona u hotelima i apartmanima, uz nešto nižu razinu noćenja od šest posto. U Plavoj laguni ističu i da je u njihovim kampovima ostvarena još bolji promet od devet posto, uz četiri posto više noćenja i isto toliko bolju prosječnu cijenu smještaja.

Plava laguna jedna je od najvećih hrvatskih hotelskih tvrtki koja usluge smještaja nudi u četrnaest hotela, devet apartmana i četiri autokampa s ukupno nešto više od osam tisuća smještajnih jedinica odnosno više od 22 tisuće kreveta i mjesta u kampovima.

U vlasničkoj strukturi s 82,23 posto dionica prevladava lihtenštajnska tvrtka Sutivan Investment Anstalt, vlasnik koje je Lukšić Grupa

M.Vermezović Ivanović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email