NEWS

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA

03.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA
367Dropulika.jpg

Za svaku bocu nagrada od 50 lipa

Umjesto kaucije, od 1. siječnja 2006. građani će dobivati pola kune nagrade za svaku staklenu ili plastičnu bocu, limenku od pića ili bocu od mlijeka ili jogurta koju donesu u prodavaonicu, ako je riječ o ambalaži zapremine veće od 0,2 litre

ZAGREB –

U svom Pravilniku o ambalažnom otpadu koji je jučer objavilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ipak se odlučilo za povrat ambalaže prodavaonicama za koji će građani biti nagrađivani. Kako je odlučeno, neće se plaćati kaucija, već će građani, počevši od 1. siječnja 2006., dobivati 50 lipa nagrade za svaku staklenu ili plastičnu bocu, limenku od pića ili bocu od mlijeka ili jogurta koju donesu u prodavaonicu, ako je riječ o ambalaži zapremine veće od 0,2 litre. To znači da će netko u bilo koju prodavaonicu u Hrvatskoj moći donijeti, primjerice, deset ili pedeset boca, bez obzira je li ih kupio ili negdje pronašao, i za njih dobiti pet, odnosno 25 kuna.

– Sistem kaucije vrlo je nepraktičan jer podrazumijeva da se ambalaža može vratiti samo onoj prodavaonici u kojoj je kupljena, i to uz račun. Ovako očekujemo puno veći povrat otpadne ambalaže koja će se reciklirati i vraćati u proizvodnju, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministrice Marine Matulović Dropulić, državnog tajnika za okoliš Nikole Ružinskog i direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea.

Sve prodavaonice veće od 200 četvornih metara morat će uzimati povratnu ambalažu od donositelja i za nju osigurati spremnike, dok manje trgovine to neće biti obavezne. Međutim, smatraju u Ministarstvu, i manji će se trgovci odlučiti za to jer će građani sigurno zaobilaziti prodavaonice u kojima ne mogu dobiti naknadu. I trgovci će biti nagrađivani za prikupljanje ambalaže jer će za svaku bocu ili limenku koju uzmu od građana iz Fonda za zaštitu okoliša dobiti 15 lipa. Ta će se nagrada, kao i svakih 50 lipa isplaćenih građanima, plaćati iz zajedničkog fonda, namijenjenog isključivo zbrinjavanju ambalažnog otpada.

Pravilnik neće, nema sumnje, pogodovati jedino proizvođačima koji će u fond morati uplaćivati posebne naknade i ekološke rente. Za, primjerice, tonu plastičnih boca koje stavlja na tržište proizvođač će morati platiti 410 kuna, jednako kao i za tonu aluminijskih limenki, dok će ga svaka tona željeznih limenki koštati 225 kuna. Osim toga, plaćat će dodatnih 0,11 kuna naknade za zbrinjavanje svake boce ili kartonske, plastične ili metalne ambalaže koju stavlja u prodaju. Proizvođači će naknade morati početi uplaćivati već 1. listopada.

Ministarstvo planira i neke nove pravilnike kojima će se riješiti zbrinjavanje papira i vjerojatno novčane poticaje kojima bi se građane motiviralo na sakupljanje novina.

– Iako govore o drastičnom poskupljenju svojih proizvoda zbog novih naknada, takvog poskupljenja ni u kom slučaju ne bi trebalo biti. Maksimalno povećanje cijena može iznositi oko pet posto, smatra tajnik za okoliš Ružinski. Ministrica Matulović Dropulić istaknula je pak da je »najlakše proizvoditi i prodavati, a zbrinjavanje otpada prepustiti drugome, i za to ništa ne plaćati«. Prema ministričinim riječima, jedino se sistemom nagrađivanja građane može motivirati na to da ne bacaju ambalažu u otpad. Do kraja rujna, rekla je, javnim će se natječajima odabrati firme koje će, po županijama, od prodavaonica do tvrtki za recikliranje prevoziti ambalažu, a za dvije do tri godine moglo bi biti osnovano i posebno državno poduzeće za zbrinjavanje tog otpada.

Preuzeto iz Glasa IstreB. MRVOŠ PAVIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email