NEWS
valfresco

Ministarstvo mora podržava prodaju proizvoda ribarstva s ribarskih plovila

IMG_20200402_115939
04.04.2020. 00:04; Učitavanja: 534; Početna / Gospodarstvo / Ministarstvo mora podržava prodaju proizvoda ribarstva s ribarskih plovila

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ministar Oleg Butković podržavaju prijedlog Ministarstva poljoprivrede kojim se omogućuje ribarima da u vrijeme pandemije korona virusom COVID-19 prodaju ribu s ribarskih plovila

Pravilnikom o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca („Narodne novine“, broj 113/19) propisano je da ribari mogu izravno s ribarskih plovila prodavati dnevni ulov krajnjim potrošačima i to najviše 5,00 kg po potrošaču i ukupno najviše 3.000,00 kn dnevno po povlastici.

Također je propisano da se navedena prodaja mora odvijati sukladno posebnim propisima koji, između ostalog, definiraju uvjete za takvu prodaju. To znači da se mogu prodavati isključivo na lokacijama i u vrijeme koje je propisala nadležna lučka uprava ili ovlaštenik koncesije u luci posebne namjene – ribarskoj luci.

Kako je trenutačnom situacijom uzrokovanom korona virusom COVID-19 ribarima onemogućen plasman ribarskih proizvoda na inozemna tržišta i u restorane, ovaj način prodaje s plovila će olakšati plasman ribarima, a stanovništvu omogućiti opskrbu svježom i zdravom ribom iz Jadrana.
U potpunosti podržavamo prijedlog Ministarstva poljoprivrede stoga Vas upućujemo da provedete sve radnje u smislu organizacije poslova prodaje ribe s ribarskih plovila u hitnom postupku te odredite na kojim točno lokacijama i u koje vrijeme, u odnosu iskrcajna mjesta, će se obavljati prodaja s plovila krajnjim potrošačima.
Posebno napominjemo kako je nužno organizirati prodaju uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za vrijeme trajanja pandemije korona virusa COVID-19.

Ministar: Oleg Butković

U Novigradu i Umagu je Lučka uprava službeno omogućila prodaju ribe sa plovila, a kada će to učiniti Lučka uprava Poreč ??

Print Friendly, PDF & Email