NEWS

Mia Janko i Tena Mihoković odlične na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa

Samanta Stell-Tena Mihoković- Mia Janko -Jenny Brković
21.02.2018. 12:09; Učitavanja: 282; Početna / Kultura / Mia Janko i Tena Mihoković odlične na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa

U glazbenoj školi „Dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskom održano je 56. regionalno hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u disciplini puhači, od 19. do 21. veljače 2018. Potporu organizaciji HDGPP-a dala je Splitsko-dalmatinska županija i Grad Imotski. Odbor za provedbu natjecanja predstavljala je predsjednica Vanja Domazet uz članove Jadranku Hrga i Marijanu Poštenjak. Pročelnici su bili Branka Višić Karavida i Igor Jurišić. Ocjenjivački sud, izabran iz reda istaknutih pedagoga za discipline flaute, klarineta, saksofona i oboe, činili su predsjednica Renata Penezić, te članovi Branko Mihanović, Bruno Philip i Nikola Fabijanić.

             Na natjecanje u navedenim disciplinama prijavilo se 69 učenika osnovnih, srednjih glazbenih škola te Akademije iz gotovo svih glazbenih škola u regiji jug: Šibenik, Poreč, Rijeka, Dubrovnik, Drniš, Split, Omiš, Pula, Makarska, Imotski, Blato, Vela Luka, Zadar, Ploče i Metković. Pojedinačno drvenih puhača kako slijedi nastupalo je: 30 flauta,  19 klarineta, 15 saksofona i  12 oboa. Dakle cijela Hrvatska bila je podijeljena u dvije regije: sjeverna i južna u kojima su se natjecali najbolji puhači u različitim disciplinama i kategorijama.

Umjetničku školu Poreč predstavile su dvije učenice flaute u klasi učiteljice savjetnice Samante Stell: Mia Janko i Tena Mihoković, učenice 4. razreda. Mia i Tena natjecale su se u II. kategoriji flauta u kojoj je bilo prijavljeno 8 natjecatelja flaute.

            Učenice je uz klavirsku pratnju podržala sjajna korepetitorica profesorica klavira Jenny Brković i veliko joj hvala.

           Ocjenjivački sud imao je zahtjevan zadatak ocijeniti učenike u svakoj pojedinačnoj disciplini u pet kategorija po godinama: I. kategorija 11 godina i mlađi, II. kategorija 13 godina i mlađi, III. kategorija 15 godina i mlađi, IV. kategorija 17 godina i mlađi, V. kategorija 19 godina i mlađi, te VI. kategorija – studenti 1. i 2. godine.

           Ocjenjivanje natjecatelja temeljilo se na vrednovanju sljedećih elemenata: tehničke vještine, kvalitete zvuka, fraziranja, poštivanja stilskih obilježja i muzikalnosti te umjetničkog  dojma cjelokupne izvedbe.

U II. kategoriji svojim su uspješnim nastupom učenice Umjetničke škole Poreč osvojile su:

  • Mia Janko – 1. nagradu s ukupno 91,25 bodova
  • Tena Mihoković 2. nagradu s ukupno 86,25 bodova.

            Mia Janko, svojim je sjajnim nastupom postigla najbolji uspjeh, 1. nagradu i pravo nastupa na Državnom natjecanju gdje će se 17. ožujka 2018. godine natjecati u finalu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dakle, Mii predstoji još tri tjedna intezivnih priprema zajedno sa njenom sjajnom učiteljicom savjetnicom Samantom Stell.

Uspjeh Mie, Tene, učiteljice savjetnice Samante Stell i korepetitorice Jenny Brković veliko su priznanje i poticaj za daljnji rad. Izuzetno smo ponosni na sudjelovanje i osvojene nagrade Mie Janko i Tene Mihoković koje su bile ne samo jedine predstavnice porečke glazbene škole već i jedine predstavnice Istarske županije u disciplini flaute.

Impresivno je da njihova profesorica Samanta Stell, koja je na temelju svog rada i rezultata promovirana od Ministra u zvanje profesorice savjetnice, već dugi niz godina sudjeluje na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima i sa svojim učenicima osvaja najviše nagrade. Osvojene nagrade potvrđuju  da je prof. Stell i sama izuzetna glazbenica i pedagoginja, darovita, muzikalna, predana u radu i sama puno koncertira te je dobitnica brojnih nagrada. Profesorica Stell voli djecu, glazbu, flautu, svoj posao i godinama predano radi i nesebično prenaša svoje znanje i ljubav darovitoj, ali prije svega radišnoj djeci kao što su Mia i Tena. Njeni učenici prepoznatljivi su po sjajnoj tehnici, posebnim i zanimljivim programima, ali ponajviše po izuzetnoj muzikalnosti i umjetničkoj izražajnosti koje su rijetkost za tako mladu dob u kojoj su Mia i Tena. Nevjerojatno je koliko su u posljednje vrijeme u intenzivnim pripremama napredovale Mia i Tena što se vidjelo na nizu koncerata podrške i na samom natjecanju, a što je jako važno u razvoju svakog glazbenika. Posebno treba pohvaliti što su Mia i Tena tek jedanaestogodišnjakinje i među mlađima u svojoj kategoriji.

Naravno, ovakvi rezultati mogući su uz darovitost samo uz puno, puno predanog rada i uz iznimnu podršku i divnu suradnju roditelja, učitelja i ravnateljica osnovne škole Poreč i Tar-Vabriga. Ovom putem od srca svima hvala i iskrene čestitke!

Samo tako naprijed, jako, jako smo ponosni na sve Vas,

 

                                                                        Ravnateljica:

                                                                        Sanjica Sara Radetić, mag.mus.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S