NEWS
Ljeto u Funtani

Metalna konstrukcija bez odobrenja konzervatora

gpro3251758
Bespravno podignuta dvokatna metalna konstrukcija i ograda od pleksiglasa (G. PRODAN)
28.05.2016. 12:14; ; Početna / Novosti / Metalna konstrukcija bez odobrenja konzervatora

Upozorili su nas građani na oveću metalnu konstrukciju koja ovih dana raste na porečkoj rivi, na katu iznad kafića General Lounge, kraj hotela/depandanse Parentino. Snimili smo tu čudnu dvokatnu “građevinu”, koja liči na nekakav vidikovac i vjerojatno buduću ugostiteljsku terasu na superatraktivnoj lokaciji, te poslali upit, s fotografijom, Konzervatorskom odjelu u Puli ima li ta konstrukcija odobrenje konzervatora, ako da – s kojim obrazloženjem, kao i dio nove ograde na katu na kojoj su dosadašnji betonski stupići zamijenjeni pleksiglasom.

Odgovor smo odmah dobili, a pročelnica Lorella Limoncin Toth u njemu ističe da su svi radovi koje spominjemo izvedeni bez odobrenja nadležnog konzervatorskog odjela te će oni, “sukladno svojim ovlastima, postupiti prema odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te zatražiti usklađenje izvedenog, odnosno uklanjanje neprimjerenih konstrukcija”.

Za očekivati je da će se to odmah i dogoditi, iako su jučer, kao i prekjučer, na praznik, radnici dizali “objekt”, a valja još jednom primijetiti kolika je bahatost “građevinara/investitora” koji još jednom i po povijesnoj i zaštićenoj jezgri grada zidaju i ruše bez dozvole i bez pardona.

(G. P. Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email