NEWS
valfresco

Megadvorana za više od tri tisuće gledatelja

02.03.2007. 00:00; Učitavanja: 51; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Megadvorana za više od tri tisuće gledatelja
374Picture18.jpg

U drugoj polovici sljedeće godine u Poreču bi se trebala početi koristiti nova višenamjenska sportska dvorana »Žatika«, čija se izgradnja planira na istoimenoj stanciji. Krajnji rok njezine izgradnje određuje Svjetsko prvenstvo za rukometaše, što će se u Hrvatskoj održati u siječnju i veljači 2009. godine, a kojem će i Poreč djelomično biti domaćin. No dvorana se neće graditi samo zbog potreba prvenstva, već prvenstveno zbog porečkog sporta.


Projekt dvorane stigao je do idejnog rješenja, čija je javna prezentacija održana jučer u velikoj vijećnici Grada Poreča, a privukla je 50-ak ne samo predstavnika sportskih klubova, sportaša i sportskih aktivista, već i političara i ostalih zainteresiranih građana. U uvodu prezentacije je gradonačelnik Edi Štifanić naglasio da će nova dvorana služiti kao mjesto održavanja sportskih priredbi, ali i za sajmove, izložbe, koncerte i ostala društvena događanja.

Pročelnik gradskog Odjela za prostorno planiranje Damir Hrvatin sumirao je aktivnosti unazad par mjeseci istaknuvši da je idejno rješenje Urbanističkog plana uređenja prostora na kojem se treba graditi dvorana stiglo do Gradskog vijeća koje bi ga ovog mjeseca trebalo razmotriti i usvojiti.

Izrađen je i idejni projekt dvorane, a upravo se rade idejni projekti bazena i prve faze nogometnog igrališta koji se također namjeravaju graditi na prostoru Sportskog parka Žatika«.

Idejni projekt dvorane predstavila je prof. Sonja Jurković sa Zavoda za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica tima koji je izradio projekt. Ona je naglasila da bi novi sportski park "Žatika« trebao postati ne samo centar sporta, već i okupljanja, rekreacije i provođenja slobodnog vremena.

Dvorana će imati sve tehničke uvjete za održavanje bilo kojeg sportskog natjecanja najvišeg svjetskog nivoa. Imat će maksimalan kapacitet od tri tisuće i sto gledatelja na tribinama smještenim sa sve četiri strane glavnog terena a u svom najvišem dijelu tribine će biti izrađene na tri nivoa. Međutim, dio tribina neposredno uz glavni teren će "teleskopski« (na uvlačenje) ili montažni te će se njihovim uklanjanjem i pregrađivajem prostora untuar dvorana dobiti dva sportska terena svaki veličine rukometnog igrališta, a daljnjim  pregrađivanjem čak šest košarkaških ili odbojkaških igrališta. Unutar dvorane predviđeni su svi sadržaji za sportaše, ali  i gredatelje kao što su  još jedna manja gimnastička dvorana, teretana, ambulanta, osam svlačionica, prostor za trenere, suce i tehničko osoblje, spremišta, restoran.

U novom sportskom centru predviđeno je i parkiralište za 250 vozila koje bi u budućnosti trebalo prerasti u podzemnu garažnu kuću za 800 vozila. No kako se u neposrednoj blizini gradskog groblja plani¬ra graditi još jedno gradsko parkiralište, oba bi parkirališta trebala za početak zadovoljiti potrebe nove dvorane.


Pitanja i sugestije zainteresiranih na javnoj prezentaciji bili su usmjereni k funkcionalnosti dvorane, sadržajima, sigurnosti gledatelja, pristupnih komunikacija, arhitektonskog uklapanja u ambijent i očuvanju okoliša.

Prema riječima gradonačelnika Štifanića, pripremni radovi trebali bi početi već u prvoj polovici ove godine, dok bi izgradnja dvorane krenula po završetku ljetne turističke sezone.

K.Klarić, Glas Istre


 

Print Friendly, PDF & Email