NEWS

Međunarodni dan muzeja: Istražite Vižinadu i okolicu

vizinada-stara
10.05.2024. 10:22; ; Početna / Kultura / Međunarodni dan muzeja: Istražite Vižinadu i okolicu

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) sa sjedištem u Parizu, a u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine na inicijativu Muzejskog dokumnetacijskog centra. Ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja  „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ želi se istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino će obilježiti Međunarodni dan muzeja u subotu, 18. svibnja, već tradicionalnim edukativno-rekreativnim pješačenjem, ovoga puta upoznavajući sudionike događaja s povijesnim događajima, osobama i kulturnom baštinom mjesta Vižinada-Visinada i njegove okolice.

Kustosi porečkog muzeja i njihovi vanjski suradnici održat će stručno vodstvo s posebnim naglaskom na kulturno-povijesne spomenike Vižinade, od kojih se ističu romanička crkva sv. Barnabe i kasnogotička crkva Blažene Djevice Marije na Božjem polju, sa svojim iznimno vrijednim freskama, te župna crkva sv. Jeronima iz 19. st. Posjetitelje će upoznati i s drugim znamenitostima po kojima je Vižinada prepoznatljiva: zgradom fontika iz 15. st., s ugrađenim tarifarnikom, te cisternom s kraja 18. st., kao i sa značajnim ličnostima koje su vezane uz mjesto.

Polazak je zakazan u 9 sati ispred Općine Vižinada, a po završetku pješačenja za sve je sudionike osigurana okrjepa. Predviđeno trajanje je 2-3 sata.

Podršku programu dali su Općina Vižinada-Visinada, Turistička zajednica Općine Vižinada i Zajednica Talijana Općine Vižinada – Communità degli Italiani Visinada.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email