NEWS
VALFRESCO S-170422

Maturantica Klara Pauletić na državnom natjecanju iz biologije

194117945_4061190513960077_3235585096971661621_n
31.05.2021. 18:03; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Maturantica Klara Pauletić na državnom natjecanju iz biologije
Maturantica Klara Pauletić iz SŠ Mate Balote Poreč zaokružila je svoj ovogodišnji niz uspješnih županijskih i državnih natjecanja sudjelovanjem na državnom natjecanju iz biologije.
 
Klara se je kao jedina maturantica u državi natjecala u kategoriji istraživačkih radova za srednje škole osvojivši 6. mjesto.
U svom je radu Zastupljenost tigrastog komarca (Aedes albopictus (Skuse, 1894)) na Poreštini, provedenom od lipnja do listopada, ispitivala prisutnost i brojnost jajašaca tigrastog komarca na 4 različita staništa Poreštine: Zelena laguna, vrtni centar, gradsko groblje i šumica kraj škole, u ovisnosti o temperaturi i vlažnosti zraka.
Zaključak istraživanja je da na Poreštini ima tigrastih komaraca i da se broj njihovih jajašaca povećava s povišenjem temperature zraka odnosno u ljetnim mjesecima.
Vlažnost zraka nema značajniji utjecaj na njihovu brojnost, dok je visoka vlažnost staništa glavni uvjet za njihov životni ciklus. S obzirom da su tigrasti komarci potencijalni prenosioci različitih opasnih bolesti npr. Denga virusne bolesti, žute groznice i groznice Zapadnog Nila savjetuje se redovito čišćenje okoliša, košnja trave, uklanjanje posuda s vodom, dezinsekcija i provođenje monitoringa ove invazivne vrste.
 
„Klara je izvrsna učenica koja je u 4 godine srednjoškolskog obrazovanja sudjelovala na svim školskim i županijskim natjecanjima iz biologije, dvije je godine bila na državnom natjecanju, a kao mlada znanstvenica napisala je već 3 istraživačka rada. Ponosna sam i zahvalna što sam mogla raditi i surađivati s Klarom i što sam bila dio njezine izuzetno uspješne srednjoškolske priče.“ , kaže Marija Žužić, Klarina profesorica biologije.
 
 
Radio Centar
Print Friendly, PDF & Email