NEWS

Maslinova ulja koja nam nude u trgovinama nisu za ljudsku prehranu

03.03.2015. 08:53; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Maslinova ulja koja nam nude u trgovinama nisu za ljudsku prehranu

Bez obzira gdje kupili maslinovo ulje – na tržnici, u OPG-u ili trgovini, ne možemo biti sigurni što kupujemo. Gotovo polovina ulja iz županijskih ugostiteljskih objekata i lokalnih tržnica krivo je deklarirana, dok je, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede, stanje još gore na policama prodavaonica.

Nedjeljko Fistonić, predsjednik udruge maslinara Paićuša, koja već devet godina dodjeljuje nagrade za najbolja maslinova ulja, iznio je šokantne podatke.

Jedna od kategorija za koju se dodjeljuje nagrada je kategorija “najbolje ekstra djevičansko ulje u trgovinama”. Ove godine ta nagrada nije dodijeljena jer, vjerovali ili ne, baš nijedno ulje izuzeto s polica nije zadovoljilo kriterije ekstra djevičanskog. Iako su svi redom imali takvu deklaraciju.

“Ne mogu govoriti o kojim uljima je riječ, ali znakovito je da nijedno nije zadovoljilo zakonom propisane uvjete. Maslinarska godina bila je vrlo loša, ali ovakvo što nismo očekivali. Sva ulja koja smo dali na testiranje reklamirala su se kao ‘ekstra djevičanska’, a nijedno to nije bilo. Za usporedbu, prošle godine su apsolutno sva ulja koja smo testirali bila uredno deklarirana”, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Fistonić.

Loša godina

Analiza kvalitete ulja obavljena je u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Split, iz kojeg također nisu mogli potvrditi o kojim proizvođačima je riječ. Objašnjavaju da u laboratorij svi uzorci pristižu pod šifrom, pa ne znaju o kojim je uljima riječ.

“Zbog klimatskih uvjeta, kao i velikih napada štetnika, kvaliteta ovogodišnjih ulja je znatno slabija. Analizirali smo velik broj uzoraka koje su donosili proizvođači, kao i kupci koji su željeli provjeriti kvalitetu kupljenog proizvoda. Većina ovogodišnjih ulja koja su dostavljena u naš laboratorij imala je slobodne masne kiseline veće od dva posto, čime su svrstana u kategoriju lampante, odnosno kategoriju koja nije pogodna za ljudsku prehranu”, objasnila je Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe.

Lažne deklaracije

S obzira na sve navedeno, kupili mi ulje u lokalnoj trgovini, tržnici, tržnici ili OPG-u, ne možemo biti sigurni što kupujemo. Gotovo polovina ulja iz županijskih ugostiteljskih objekata i lokalnih tržnica krivo je deklarirana, dok je, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede, stanje još gore na policama prodavaonica. Naime, rezultati redovitog monitoringa koje je u 2014. godini provodilo Ministarstvo kažu da se u čak 60 posto boca “ekstra djevičanskog” maslinova ulja nije nalazilo ono što na deklaraciji piše.

Tko je odgovoran za ovakve katastrofalne rezultate? Ovisi koga pitate. Jedni će krivnju svaliti na proizvođače, drugi na uvoznike, a treći na – lošu godinu. No, tko god da je glavni krivac, sasvim je jasno da će Ministarstvo morati uložiti znatno jači napor pri kontroli kvalitete ulja i zaštiti potrošača. Mnogo jači od trenutačnog monitoringa tijekom kojeg se kakvoća osam tisuća tona ulja koje završi na policama trgovina kontrolira na uzorku od – 10 boca!

Print Friendly, PDF & Email