NEWS

Maslinari i vinogradari u korak sa “zelenom tranzicijom”

image003
09.01.2024. 22:37; ; Početna / Gospodarstvo / Maslinari i vinogradari u korak sa “zelenom tranzicijom”

Odgovorno gospodarenje resursima i valorizacija ostataka već su neko vrijeme među kovnim načelima u svim gospodarskim granama, pa tako i u poljoprivredi. Poznato je da i poljoprivredna biomasa predstavlja veliko opterećenje za okoliš ukoliko se tretira kao otpad, te se na našem području posebno ističe problem zbrinjavanja otpada iz maslinarstva (komine) tijekom sezone prerade maslina. Na tragu ovog problema, četiri istarska i jedan dalmatinski LAG proveli su projekt usmjeren na upoznavanje javnosti sa mogućnostima valorizacije poljoprivredne biomase, te njenim ekološkim, kao i financijskim prednostima.

Istarski LAG-ovi LAG Sjeverna Istra, LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra te dalmatinski LAG Mareta proveli su projekt INNOVAOLIVA u okviru Pod-mjere 19.3.2. iz Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. u kojeg su uključili zainteresiranu javnost sa svojeg područja, mahom predstavnike lokalnih OPG-ova, udruga poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga. Cilj projekta jest uputiti poljoprivrednike u mogućnosti valorizacije poljoprivredne biomase i uvođenje inovacija u svoju proizvodnju.

Valorizacijom biomase uz stvaranje novih proizvoda dodatne vrijednosti postiže se s jedne strane rasterećenje okoliša, a s druge se strane povećava konkurentnost poljoprivrednika budući da će isti stvoriti nove proizvode iz sirovine kojom već raspolažu (biomase).

Kako uvesti inovacije u poljoprivrednu proizvodnju? 

Kako bi sudionici projekta upoznali suvremene mogućnosti primjene biomase i uvođenja inovacija u svoje poslovanje, aktivnosti projekta su obuhvatile studijska putovanja primjerima dobre prakse te sudjelovanje u kratkim programima edukacije.

Edukacije “Inovacija poslovnog modela u poljoprivredi” te “Brendiranje i marketing poljoprivrednih proizvoda i usluga” imale su kao cilj jačanje poslovnih vještina poljoprivrednika i obrtnika, kako bi se isti lakše pozicionirali na tržištu i uspješnije plasirali svoje proizvode. Studijsko putovanje na Krk u posjet komunalnom poduzeću Ponikve eko otok Krk imao je za cilj upoznati jedan organizirani model gospodarenja biomasom iz maslinarstva.

Studijski posjet taljanskoj regiji Umbriji bio je usmjeren na inovacije: ondje su posjećeni gospodarstvenici koji primjenjuju biomasu na inovativne načine, kao što je primjerice proizvodnja električne energije, izrada proteina za prehranu kućnih ljubimaca, izrada suplemenata prehrani na bazi polifenola iz vinove loze, izrada suplemenata u prehrani i dr. Uz gospodarstvenike, posjećene su i znanstveno-istraživačke institucije na kojima su predstavljeni inovativni projekti u sektoru maslinarstva i povrćarstva.

Projekt INNOVAOLIVA proveden je u razdoblju od studenog 2022. do siječnja 2024. te je njegova ukupna vrijednost 56.143,34 eura. Nositelj projekta je LAG „Sjeverna Istra“ koji je prepoznao relevantnost ove teme za širu javnost i projektom povezao dvije značajne maslinarske regije – Istru i Dalmaciju. Projekt INNOVAOLIVA je tako uključio 60-ak sudionika iz redova poljoprivrednika iz Istre i Dalmacije, koji su kroz sudjelovanje u aktivnostima imali prilike steći nova znanja i iskustva. Sve su projektne sadržaje sudionici ocijenili veoma relevantnima, budući da će njima moći unaprijediti svoje poslovanje i tržišnu konkurentnost.

 

Premium Image

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email