NEWS

Marko Marković iz atletskog kluba Maximvs Poreč istrčao 117 km na Prvenstvu Hrvatske u trčanju na 12 sati !

FB_IMG_1668407392173
14.11.2022. 10:23; ; Početna / Sport i rekreacija / Marko Marković iz atletskog kluba Maximvs Poreč istrčao 117 km na Prvenstvu Hrvatske u trčanju na 12 sati !

Na atletskom stadionu Mladosti dana 12. studenog u organizaciji AK Sljeme održano je drugo Prvenstvo Hrvatske u trčanju na 12 sati odnosno međunarodna utrka ultramaraton Zagreb 12H. Svi ultraši koji su trenutno u pogonu sjatili su se u želji da se iskušaju u ovoj disciplini.

Nastupilo je 76 ultramaratonaca koji su radili krugove od 1400 metara po stazi u okolici stadiona, a najveću kilometraži ostvario je Luka Videtič, najbolji ultramaratonac Slovenije, koji je pretrčao 148 kilometara, 8 kilometra više od drugoplasiranog Hrvoje Vlašića koji je ujedno i postao PH na 12h.

Jedini predstavnik jednog kluba iz Istre bio je rođeni Puljanin s porečkom adresom Marko Marković, koji je nastupio za AK Maximvs iz Poreča gdje je ujedno i član i koji je istrčao 117 km.

Dojmovi:

Unatoč hladnom vremenu, povremenoj kiši i doslovnom padu na 80-tom kilometru gdje sam ozlijedio dlanove, koljeno i rame, jako sam zadovoljan istrčanim za sebe novim osobnim rekordom.

Kad bi mi netko rekao krajnji rezultat prije godinu dana rekao bih da je lud! Kakva utrka, 20 km više od lani i 2 kruga manjka za normu D ultramaratonske reprezentacije te u gotovo par godina popravak rezultata za preko 30 km.

* Beograd 2018…..85 Km
* PH ZG 2021………98 km
* PH ZG 2022………117 km

Hvala mojoj obitelji na velikom supportu, hvala prijatelju Vladimiru Dobrivojeviću na pomoći te veliko hvala Miroslavu Vraniću  treneru porečkog AK Maximvs, klubu gdje sam član i za kojeg sam trčao.

U zadnjih sam par mjeseci ušao u direktan kontakt s trenutno najboljim ultramaratoncem svijeta Aleksandr Sorokinom iz Litve koji je, nakon što sam ga kontaktirao iskazavši mu približnu željenu kilometražu, odmah prionuo na posao i počeo mi tako slati tjedne ultra trkačke programe.

Radili smo svega 3 mjeseca on-line pošto se bio pripremao sredinom rujna za europsko prvenstvo na 24h koje se održalo u Veroni u Italij na kojem je i pobijedio s novim svjetskim rekordom od 320 km.
Moram napomenuti da se ne radi o “običnom čovjeku” već “vanzemaljcu” i svjetki poznatom sportašu koji od rujna ove godine drži 7 svjetskih rekorda na utrkama ultramaratona i to na 100 km staza, 100 milja cesta, 100 milja staza,  6h ultra, 12h ultra staza, 12h ultra cesta i 24h cesta.
Nedavno je i srušio rekord star preko 20 godina legendarnog Grka Yiannis Kourosa koji je od sedamdesetih pa do devedesetih palio i žario svjetskom scenom ultra maratona te osobe koja još uvijek drži rekorde na utrkama od 48h, 6 dana, 1000 km i 1000 milja.

Moram priznati da mi je taj njegov način treniranja bio doista nepoznat jer se radi o čistim programima za cestovne ultraše i dulje distance, s redovno 2 treninga dnevno uključujući jako puno kilometara, no znao sam da ako budem slijepo slijedio njegov plan, skrojen prema mojim trenutnim mogućnostima, sve će biti top.

I tako je i bilo.

Kako je rekao jedan gospodin na utrci: “Za ovo je potreban nadljudski napor, jer trčati 12 sati mogu samo oni koji su jaki i u glavi i u nogama; to što su oni istrčali, mnogi ne prehodaju mjesecima…”

Idemo jako u 2023. godinu da konačno probijem tih 120K na 12h, zašto ne i više!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email