NEWS
Ljekarna

„Mali projekti za bolje sutra“ donijeli financijska sredstva porečkim Društvu Naša djeca, MO Varvari i Centru za građanske inicijative

IMG_1040
05.06.2017. 14:50; ; Početna / Gospodarstvo / „Mali projekti za bolje sutra“ donijeli financijska sredstva porečkim Društvu Naša djeca, MO Varvari i Centru za građanske inicijative

Na ovogodišnjem natječaju Fonda gradova i općina „Mali projekti za bolje sutra“ koji se provodi na temelju Sporazuma o partnerstvu gradova i općina sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, odobrena su financijska sredstva za provedbu projekta trima organizacijama civilnog društva iz Poreča, sa kojima je potpisivanje ugovora održano danas, 5. lipnja 2017.  Maloj vijećnici Grada Poreča – Parenzo. Ugovore su potpisali predstavnici udruga – Društva Naša djeca Poreč, predsjednica Sonja Kotur Lovreković, Mjesnog odbora Varvari predsjednik Robert Velenik, Centra za građanske inicijative Poreč koordinatorica Silvia Žufić Dujmović, te upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan, a potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Loris Peršurić.

Natječaj Fonda nosi naziv „Mali projekti za bolje sutra“, a cilj je dodjela sredstava organizacijama civilnog društva putem javnog natječaja za male projekte u zajednici.

Gradonačelnik je istaknuo kako Grad Poreč – Parenzo ima jako puno kvalitetnih udruga koje jako pune rade i kvalitetno prezentiraju vrlo dobre programe i projekte za grad.

-Ovdje danas prisutne udruge i mjesni odbor posebno su kvalitetni subjekti koji imaju jako puno ideja i posebno mi je drago da ih već godinama prati i Zaklada i siguran sam da će se tako nastaviti i dalje. Pozivam također sve druge udruge i mjesne odobre da se aktiviraju i prezentiraju još kvalitetnih programa, kako bi učinili naš grad još boljim za život, rekao je Peršurić. Zaključio je kako ga  posebno veseli što su raznolike sfere djelovanja udruga.

Možé Glavan istaknula je kako je jako važno partnerstvo između civilnog i javnog sektora i na tome treba raditi da ono bude još bolje, kvalitetnije i dvosmjernije.

-Pohvalila bih udruge u Poreču jer je do sada Grad Poreč uplatio u Fond 112 tisuća kuna, a udruge su povukle 209 tisuća kuna. Ove godine stiglo je šest prijava od čega su tri odobrene. Ovo možda nisu jako velika sredstva, ali je poticaj da se poguraju organizacije civilnog društva da si na neki način poslože projektnu ideju, napišu i prijave na natječaj i provedu projekt sukladno svim uvjetima i kriterijima koji postoje, što je dobra vježba i za neke veće i jače natječaje. Važna uloga udruga i svih koji se žele time baviti je da privuku što je više moguće sredstava iz svih mogućih izvora, europskog socijalnog fonda i nekih drugih programa i strukturnih fondova i da budu neovisniji o lokalnim proračunima. Cilj ovakvih potpisivanja je da gradonačelnici i načelnici čuju što će udruge napraviti, 16 projekta je financirano, 200 tisuća kuna bio je ukupni fond, a 15 tisuća kuna moglo se maksimalno dobiti, kazala je upraviteljica.

Predstavnici udruga potom su ukratko predstavili svoje projekte – iz Društva Naša djeca Poreč predsjednica Sonja Kotur Lovreković i tajnica Snježana Lehman, rekle su kako će u cilju povećanja interesa sugrađana, posebno djece i mladih da se volonterski angažiraju, organizirati projekt „Žive knjige“ – gdje će dugogodišnji volonteri prenijeti svoja iskustva i volju za volontiranjem na druge i proširiti ideju volontiranja kao velike općedruštvene vrijednosti. Za ovaj je projekt porečki DND dobio 12.822,00 kuna.

Sredstava Zaklade Mjesni odbor Varvari dobio je treći put, a kako su rekli predsjednik Robert Velenik i voditeljica projekta Marijana Kordić, u sklopu istoga organizirat će edukaciju o hortikulturi i orezivanju maslina, te tečaj narodnog plesa. Osim toga, uredit će se i okoliš dječjeg igrališta u mjesnom odboru. Ove aktivnosti provest će se s ciljem povećanja kvalitete slobodnog vremena zajednice, u izražavanju kreativnosti, te poticanja stanovništva na druženje, učenje o lokalnoj kulturi i ukazivanju na potrebe volontiranja. Velenik se zahvalio Gradu Poreču-Parenzo koji je uređenjem stare škole u Varvarima stvorio uvjete za provođenje ovakvih projekata, te dodao kako su htjeli naglasiti da je uloga MO-a osim dovođenja komunalne infrastrukture i realizacija ovakvih projekata – okupljanje ljudi u zajednici kako bi im se povećala kvaliteta života. Za ovaj je projekt MO Varvari dobio 10.655,00 kuna.  

Centar za građanske inicijative Poreč za svoj projekt „Homo, fešta!“ dobio je 15 tisuća kuna. Kroz ovaj festival kreirat će se kulturno-zabavni sadržaj o LGBT kulturi namijenjen široj lokalnoj zajednici, te turistima u Poreču. Projektom će se osvijestiti javnost o problemima s kojima se LGBT osobe susreću, te pravima koje imaju, radit će se na rušenju stereotipa i predrasuda, te smanjenju diskriminacije i osnaživanju LGBT osoba. Projektne aktivnosti obuhvatit će organizaciju festivala, te komunikaciju sa sudionicima istog, logističke aktivnosti, pripremu promotivnih materijala, te promociju, medijska gostovanja i evaluaciju projekta. Nataša Vajagić iz CGI-ja naglasila je kako su lani organizirali festival i drago im je što je njegov značaj prepoznao i Grad Poreč, te da imaju privilegiju organizirati ovakav festival u svom gradu. Koordinatorica Silvia Žufić Dujmović rekla je kako se projekt se financira i iz drugih izvora, svaka udruga sama slaže načine financiranja projekta.

Svi projekti trebaju biti gotovi do ožujka iduće godine.

V.V. Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email