NEWS

Mačići za udomljavanje čekaju vas u porečkom skloništu za mačke

sklonište za mačke 8
08.07.2023. 17:41; ; Početna / Novosti / Mačići za udomljavanje čekaju vas u porečkom skloništu za mačke

U našem gradu dugi niz godina traje uspješna suradnja na projektima Grada Poreča-Parenzo, Zdravog grada Poreč i Veterinarske bolnice Poreč. Pri Veterinarskoj bolnici Poreč registrirano je legalno sklonište za napuštene životinje, jedino takvo u Istri uz Pulu koje je registrirano sukladno zakonskim propisima i propisanim uvjetima za skloništa. U skloništu se zbrinjavaju psi lutalice i provodi zdravstvena zaštita pasa te senzibiliziranje građana za udomljavanje ljubimaca koji nisu imali sreće da dobiju ljubav i pažnju kod svojih prvih vlasnika. U našem gradu praktički nema pasa lutalica zbog projektnog partnerstva i dobre suradnje svih uključenih.

Grad financira rad skloništa pa je tako 2014. godine, kako bi udovoljio povećanim potrebama, realizirano je proširenje kapaciteta skloništa jer je obveza Grada skrb o napuštenim životinjama. Zahvaljujući financijskoj potpori Grad 2017. godine otvoreno je sklonište za mačke, prvo takvog tipa u Hrvatskoj i najveće u Istri.

Kako napominje mr.sc. Branko Jurić iz Veterinarske bolnice Poreč, po zakonu, mačke koje žive na javnim površinama tzv. slobodnoživuće mačke se po sterilizaciji vraćaju u njihova adekvatna hranilišta, što je za njih i najpoželjnije. Međutim, Grad Poreč je išao korak dalje, te je onim mačkama koje su životno ugrožene i koje su spremne za udomljavanje, osigurao sklonište. Prije boravka u samom skloništu, mačke prolaze obavezan period izolacije, te su sterilizirane i označene, a svi sugrađani i gosti zainteresirani za udomljavanje mogu ih obići u skloništu u Veterinarskoj bolnici Poreč u Ulici Mate Vlašića 45.

– Odlično surađujemo i s volonterima te Udrugom za SOS Šape, koji su veliki posrednici u procesima udomljavanja i socijalizacije. Samo smo lani, primjerice, iz skloništa za pse udomili više od 120 pasa., govori Jurić, naglašavajući kako je razlika između mačaka i pasa u tome što zakon traži da psi budu čipirani, dok mačke ne, pa često, nažalost, mačka bude nečija sve dok se ne dogodi problem, i onda postaje ničija. Upravo je tu važna suradnja građana i komunalnih redara koji dojavljuju lokacije, te ih da veterinari Veterinarske bolnice izliječe , steriliziraju i označe, te vraćaju u njihovo hranilište sukladno Zakonu, a za a sve to financira Grad Poreč-Parenzo. One mačke ili mačiće koje veterinari utvrde da se mogu prilagode kućnom držanju, nastoje udomiti. Najveći problem predstavljaju hendikepirane životinje koje zbog nesretnog slučaja ili traume su amputirani ekstremiteti te se iz tog razloga ne mogu vratiti na hranilište a ljudi su obično skeptični oko njihovog udomljenja.  To je velika zabluda, jer upravo takve životinje cijene i nesebično vraćaju svu ljubav i zahvalnost udomitelju, stoga apeliram na građane da nemaju predrasuda oko udomljenja takvih životinja,  jer one bez obzira na svoj hendikep mogu sasvim normalno živjeti.  Pozitivan primjer je naša veterinarka Sanja koja je udomila 3 hendikepirane mace upravo iz našeg skloništa i koje sretno žive u njezinom domu uz papigu Maju, kaže Jurić.

Inače, kapacitet porečkog skloništa za životinje je 50 pasa i 30 mačaka i uz skloništa Grada Pule najveće je u Istri.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email