Lovrečko kulturno ljeto nastavlja se punom parom!

Okusi Lovreca 1. Rujna
25.08.2021. 22:34; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Lovrečko kulturno ljeto nastavlja se punom parom!

Mjesec srpanj i kolovoz bili su odista bogati kulturno-turističkom ponudom: koncerti, izložbe, nastupi komičara, kviz na otvorenom, dječje predstave… samo su dio onoga što je Općina Sveti Lovreč ponudila što svojim stanovnicima, a što domaćim i stranim gostima. No, ovdje se ne staje, već nas očekuje još jedan dinamičan tjedan.

U nedjelju, 29. kolovoza, s početkom u 21 sat, trg Placa će postati glazbenom kulisom za kvintet Techno Vikings, majstore ulične i koncertne zabave. Četiri saksofona i bubnjevi jednostavan su, ali uspješan recept za odličan glazbeni provod, jer Techno Vikings oduševljavaju nevjerojatnom energijom kojom sa svojim instrumentima, uz izbor svjetski poznatih plesnih i inih hitova u vlastitim aranžmanima, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sam sastav ovog kvinteta zanimljiv je i međunarodan: Alt saksofon svira Luka Vrbanec, čakovečki Puležan, zatim na Tenor saksofonima su Paolo Gortan iz Pazina i  Vedran Mijić iz Rijeke; na Bariton saxu je Porečan Jurica Prodan te na bubnjevima Mathias Buthul iz Trsta. Nastup Techno Vikingsa pršti energijom i virtuoznošću, i svi koji se nađu na trgu Placa u nedjelju, sigurno će se u to uvjeriti.

Akcija i dalje ostaje na trgu Placa: u srijedu, 01. rujna s početkom u 19 sati održat će se treće izdanje manifestacije „Gušti Lovreča“ / „A Taste of Lovreč“. Za posjetitelje je to prilika da svim osjetilima spoznaju čari, okuse, opipe, mirise i zvukove Lovreštine. Podsjetimo, Gušti Lovreča održali su se 28. srpnja i 11. Kolovoza, i tada su OPG-ovi, obrti i udruge s područja Lovreštine promovirali i prezentirali svoje proizvode i plodove rada. Kao i tada, i 1. rujna moći će se tako degustirati vina, rakije i likeri, maslinovo ulje, ulje konoplje, suhomesnati proizvodi, kao i uživati u lavandi te rukotvorinama. Nije se zaboravilo ni na osjet zvuka, tako da će istu večer prigodan koncert održati limena glazba „Naša sloga“ iz Babići, te bend Lega.

A nakon što su koncert Techno Vikingsa i manifestacija Gušti Lovreča bili svojevrsan crescendo, kraj tjedna donosi leggiero u vidu koncerta orgulja. Naime, od 30. kolovoza do 5. rujna održat će se 22. izdanje Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae i to u gradovima domaćinima Puli, Bujama, Motovunu, Pazinu, Balama i Sv. Lovreču. Tijekom više od 20 godina djelovanja, međunarodni festival Organum Hstriae realizirao je mnoštvo atraktivnih programa kojima se nastojalo popularizirati orguljašku baštinu i podići svijest o potrebi njezine zaštite i obnove, važne i za razvoj kulturnog turizma Istre. Ovogodišnji 22. Organum Histriae prošetat će nas kroz nekoliko fantastičnih lokacija uz koncerte sjajnih glazbenika. U Svetom Lovreču u župnoj crkvi Sv. Martina, u nedjelju 05. Rujna, zbit će se svečano zatvaranje festivala s programom nazvanim Il vento che diventa voce u izvedbi talijanskog orguljaša Francesca di Lernije. Skladbe će se svirati na orguljama koje je 1735. izradio najpoznatiji graditelj orgulja s ovih prostora, Petar Nakić. Treba se, doduše, spomenuti kako je zbog epidemioloških mjera potrebna rezervacija mjesta, a to se može učiniti na službenim mrežnim stranicama ove manifestacije – www.organum-histriae.com.

Svi ovi događaji su besplatni, i odvit će se u skladu s epidemiološkim mjerama, propisima i preporukama Stožera civilne zaštite.

Općina Sveti Lovreč Vam nudi obilje zabave i zanimljivih iskustava te Vas s veseljem očekuje!,

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email