NEWS

Lovrečani napokon dobili grb i zastavu

11.08.2006. 00:00; Učitavanja: 52; Početna / Novosti / Okolne općine / Lovrečani napokon dobili grb i zastavu
679GO150684.jpg

U povodu jučerašnjeg Dana općine i blagdana svetog Lovre preksinoć je na mjesnoj placi održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Sjednici su prisustvovali i brojni uzvanici, među kojima porečki gradonačelnik Edi Štifanić i nekolicina načelnika susjednih općina.

Lovrečki načelnik Branko Zgrablić u prigodnom se izlaganju osvrnuo na postignuća posljednjih godina. Među ostalim spomenuo je rekonstrukciju i postavljanje javne rasvjete u Istarskoj ulici, izgradnju protupožarnih i lokalnih putova, izradu projekta za proširenje groblja u Gradini, te je kazao i da su na pragu dobivanja suglasnosti Ministarstva kulture za Prostorni plan koji je trenutno izvan snage. Zgrablić je govorio i o aktualnim projektima, a među prioritetima su obnova i revitalizacija starogradske jezgre te razvoj poduzetništva. U drugom dijelu sjednice predsjednik Vijeća Mario Laković i načelnik Zgrablić su prisutnima predstavili grb i zastavu, čije su likovno rješenje u svibnju ove godine prihvatila nadležna državna tijela.

Priznanja za poseban doprinos općini ove su godine dodijeljena Vasji Ulrihu, akademskom kiparu iz Ljubljane, i tvrtki Kamen Pazin. Ulrih je 1984. godine kupio ruševne zgrade u Marasima, uredio ih i do sada na svom imanju organizirao četiri međunarodne likovne kolonije, te u Sveti Lovreč doveo poznata lica iz svijeta likovne i glazbene umjetnosti i na taj način uvelike pridonio buđenju kulturne svijesti na Lovreštini. Kamen Pazin, pak, na čelu s direktorom Karmelom Krebelom, od samih početaka koji sežu u davnu 1954. godinu, zapošljava velik broj ljudi s tog područja, pomaže u uređenju poljskih putova, sudjeluje u asfaltiranju makadamskih cesta i na taj način aktivno sudjeluje u razvoju općine.

D. Banko, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email