NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

“Lorentino” – dječji dan u Svetom Lovreču u nedjelju, 10. listopada

PLAKAT LORENTINO12
06.10.2021. 12:39; ; Početna / Novosti / Okolne općine / “Lorentino” – dječji dan u Svetom Lovreču u nedjelju, 10. listopada

U cijeloj se Hrvatskoj obilježava Dječji tjedan, pa se i Općina Sveti Lovreč pridružila ovom nacionalnom slavljenju djece i djetinjstva. Zato će se u nedjelju 10. listopada, na trgovima Placa i Placeta u Svetom Lovreču održati manifestacija imena “Lorentino – dječji dan u Svetom Lovreču”.

Samo događanje trajat će od 13 do 19 sati, a u tom vremenu za one najmanje i najdraže organizirano je pregršt aktivnosti. Ovaj dan posvećen djeci smišljen je kao spoj modernog i tradicionalnog, želeći djecu uz pomoć modernih metoda i tehnologija podučiti kako se živjelo u Svetom Lovreču, ali i pokazati kako su se zabavljali i igrali naši stari.

Zato Lorentino započinje kratkim predavanjem na temu starih igara u Istri, nakon koje će uslijediti i igraonica guranja kola. Ova igraonica zbit će se na trgu Placeta s početkom u 13 sati. Koju minutu kasnije na susjednom trgu Placa klinci i klinceze od 4 do 7 godina, uz stručne voditeljice, imat će priliku pokazati svoje umjetničke i kreativne vještine.

Igra se nastavlja i u 14 sati, kada će na trgu Placeta biti prikazana stara lovrečka igra “Na krugove” kod stare murve. U isto vrijeme na trgu Placa muzikolog Goran Farkaš podučit će i demonstrirati te na kraju djecu pozvati da se glasovima pridruže u radionici tradicionalnog istarskog pjevanja. Trg Placeta i dalje je mjesto veselja i igre, jer u 15 sati će se maleni posjetitelji, kao i njihovi roditelji okušati u još jednoj staroj istarskoj igri, pljočkanju. Ova se igraonica organizira u suradnji s Istarskim pljočkarskim savezom, koji će donijeti pljočkarske rekvizite prilagođene dječjem uzrastu. Oni avanturističkog duha, mali Indiane Jonesi, stavit će svoje istraživačke vještine na kušnju u velikoj potrazi za blagom. Početak je u 15 sati na trgu Placa.

U 16 sati i dalje će se istovremeno na trgovima Placa i Placeta odviti dvije aktivnosti: na trgu Placa na rasporedu je još jedna tradicionalna stara igra, i to igra kukanja, odnosno skrivača, dok će se na trgu Placeta mali posjetitelji upoznati s likom Lorentina, maskotom smišljenom za potrebe budućih izdanja ove manifestacije, koje će također služiti i kao prepoznatljiv amblem Svetog Lovreča u vremenima što dolaze. Kako je maskota Lorentina izravno vezana za kulturno nasljeđe gradića Svetog Lovre, tako će se djeca moći i upoznati s plemićkim obiteljima koje su vladale Svetim Lovrečom na kreativno-povijesnoj radionici.

U 17 sati sva pažnja usmjerit će se na trg Placa gdje će se odigrati predstava “Hrvatska bajkovnica” u izvedbi nadaleko poznatog Teatara Naranča. Završni čin cijele manifestacije “Lorentino – dječji dan u Svetom Lovreču” bit će priča za laku noć. Male posjetitelje će prigodnom bajkom, u snenom okruženju crkvene lože na trgu Placa, zabaviti tete pričalice iz Društva naša djeca iz Poreča.

U vremenu trajanja Lorentina, od 13 do 19 sati, djecu i njihove roditelje također će zabavljati žongler i mađioničar, a moći će se posjetiti i izložba dječjih radova u galeriji “Placa”, smještena na istoimenom trgu.

U slučaju lošeg vremena, radionice se prebacuju u galeriju “Placa”, igraonice pod ložu crkve svetog Martina, a predstava “Hrvatska bajkovnica” u školsku dvoranu.

Lorentino i Općina Sveti Lovreč vas s veseljem očekuju!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email