NEWS

Lokalna samouprava može osloboditi pristup moru

05.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Lokalna samouprava može osloboditi pristup moru
476GO105236.jpg

Nekada se moglo prolazom uz Petalon stići do mora ili je na recepciji kampa bio čuvar koji je propuštao pješake – ove godine ni toga nema. Kako mislimo produžiti turističku sezonu, kada gosti i domaći ljudi na svakom koraku nailaze na žice, ograde, lokote… serijom pitanja zasuo nas je anonimni sugovornik, koji se javio i u porečku ispostavu Lučke kapetanije.

Provjerom na terenu utvrdili smo da su vrata kod Petalona otvorena. Je li moguće da se naš sugovornik prevario ili je kapetan Franko Baldaš već intervenirao?

– Zvali smo još jučer u Koversadu i upozorili ih na prosvjed građanina, ali nisam provjeravao jesu li otvorili prolaz. Oni to ne moraju napraviti, jer jednako kao i kampovi Solaris i Ulika imaju privilegirani tretman nudističkih kampova, prema zakonu iz 1994. godine, rekao je Baldaš.

Koversada i druga dva spomenuta kampa imaju županijsku koncesiju koja istječe 2007., a dotad bi se lokalna samouprava mogla malo drugačije organizirati i zaštititi ustavno pravo svojih građana na slobodan pristup pomorskom dobru. Naime, pomorsko dobro je dobro u općoj upotrebi i trebalo bi biti svima dostupno. S druge strane, davanje u koncesiju pomorskog dobra pravnim osobama povlači ograđivanje, jer onaj tko investira imovinu želi zaštititi. Ključ je u rukama lokalne samouprave, koja bi mogla biti koncesionar svih plaža, ili barem većeg dijela pomorskog dobra i tako ga učiniti pristupačnim svima. Kampovi, koji po zakonu trebaju biti ograđeni radi sigurnosti gostiju, mogu i dalje poštovati zakon i načela sigurnosti. Ipak, njihova ograda ne bi smjela uključivati pomorsko dobro, morala bi biti postavljena iza plaže.

Do sada smo svjedočili ograđivanju mora zbog zaštite hotelskih plaža, ograde niču i uz marine – živjet ćemo u getima nastavi li se takva praksa, a pitanje je i koliko će nam gostiju htjeti doći na more kojemu je pristup zakračunat.

S. MATEJČIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email