NEWS

Likovni umjetnik Eugen Varzić osmislio mozaik na novoj crkvi u Korčuli

20180412_083852
24.04.2018. 22:36; Učitavanja: 346; Početna / Kultura / Likovni umjetnik Eugen Varzić osmislio mozaik na novoj crkvi u Korčuli

Na pročelju nove crkve sv. Antuna u Korčuli postavljen je mozaik koji prikazuje lik Isusa Krista s porukom: “Venite ad me omnes”. Dio je to rečenice iz Evanđelja po Mateju (Mt 11, 28) koja glasi: “Venite ad me, omnes, qui laboratis et onerati estis, et ego reficiam vos” ili u prijevodu: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti!”

Djelo, koje krasi novu crkvu, likovno je osmislio umjetnik  Eugen Varzić, a izradila ga je tvrtka Travisanutto iz Spilimberga (Italija).

Umjetnik je bio vođen činjenicom, kako se u ranim stoljećima kršćanstva vodila velika briga o trajnosti i važnosti Kristova prikaza i tehnika mozaika je bila ona kojom su se ukrašavale bazilike, kao najstrajnija likovna tehnika, nasljeđujući rimske bazilike kao mjesta sudišta, odnosno sudišta vjere u novoj kršćanskoj ekumeni. Sva važna sveta mjesta u Svetoj zemlji ukrešena su mozaicima poput velikih bazilika Rima. Čudesno svjetlucanje zlatnih kocikica stvaraju imaginaciju vječnosti u kojoj stoluje Gospodin u visinama. Prisjetimo se mozaika po ideji Radboarda Commandeura i Mauricija Gislera izvedenih po Bernardu Gauru iz crkve Usnuća Marijina u Jeruzalemu i mozaika Salvatora Fiumea iz svetišta Navještenja Anđelova Mariji u Nazaretu.

Eugen Varzić mudro je izabrao jednog od najvrsnijih majstora i radionicu za izradu mozaika na svijetu, a  radi se o Giovanniju i Fabriziju Travisanutto iz Spilimberga. Korčula i Hrvatska upisala se tako na svjetsku kartu suvremene mozaične umjetnosti. Ova glasovita radionica 2017. godine izradila je mozaike za  National Shrine of the Immaculate Conception in Washington D.C. Poznati zu po svojim mozaicima koje su izradili za Grčki Patrijarhata Jeruzalema  u crkvi Kristova Groba u Jeruzalema, bazilici u Knocku u Irskoj, katedrali sv. Pavla u Kavali u Grčkoj, mozaike u Meteori – također u Grčkoj, preko četrdeset postaja metroa u New Yorku, mozaike u zrakoplovnim  lukama u  Washington D.C., Atlanti, Orlandu i Seattle. Također njhovi radovi se nalaze od Koreje, predjesničke palače u Tbilisiju u Gruziji, Puorto Rica i diljem Europe.  Pri izradi korčulanskog mozaika zbila se posebna sinergija uglednog suvremenog hrvatskog umjetnika međunardnog ugleda i jedne danas zasigurno najvrsnije mozaičarske radionice, te uz financijsku potporu najstarije otočke Bratovštine Svih Svetih iz 1301. godine. 

Krist koji poziva k sebi s pročelja novosagrađene crkve po nacrtu arhitektonskog studija Butijer iz Dubrovnika, u stavu naučitelja, propovjednika i zakonodavca, kao da zbori:“ Pođite dakle i učinite mojim učenicima  sve narode“ (Mt 28, 19). Krist Eugena Varzića tehnički savršeno izveden po njegovom kartonu govori u prilog posebnoj vitalnosti otočne kršćanske zajednice koja svoje arheološki potvrđene korjene vuče iz IV./V. stoljeće s brojnim starokrošćanskim crkvama u Pelješkom kanalu; sv. Luke, Sv. Barbare i sv. Maksima.  Bazilikalni mozaik s pročelja jednostavne i likovno čiste arhitekture novosagrađene crkve svojim visokim likovnim standardima postmoodernog neofiguralizma postaje jednim od ključnih djela suvremen hrvatske sakralne umjetnosti. Da ponovimo, poput Iva Dulčića okušao se u oslikavanju crkava, izradi pala porante, oltarnih pala, ali i velikih prikaza Krista i mozaika na pročeljima crkava,. Pred ovim hrvatskim umjetnikom stoje brojna nova neotvorena poglavlja likovnosti, a nadati se kako će svoj likovni talent imati sreće prezentirati u Hrvatskoj usprkos svome stalno m inozemnom likovnom angažmanu.

dr.sc. Vinicije B. Lupis

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email