Likovni rad Eugena Varzića u MEAM -Europskom muzeju moderne umjetnosti Barcelona

09_Katalog ModPortrait2021
03.07.2022. 21:39; ; Početna / Kultura / Likovni rad Eugena Varzića u MEAM -Europskom muzeju moderne umjetnosti Barcelona

Likovi rad “Sleepless angel” likovnog umjetnika Eugena Varzića, izložen je 1. srpnja u postavu međunarodne izložbe ModPortrait koja se održava u MEAM – Europskom muzeju moderne umjetnosti u Barceloni. Nakon uspješnog predstavljanja u travnju u gradu Zaragozi, Caja Rural de Aragon, postav je izložen u Barceloni. Dvije su to institucije koje promiču vrhunske likovne radove na svjetskom nivou.

Izložbu prati bogati katalog na 496 stranica, te vodič Leonardo kojeg Galerija Artelibre izdaje jednom godišnje, a koji prezentira širi krug likovnih umjetnika okupljenih oko te galerije.

Publika će moći vidjeti 103 rada, 72 slike i 31 crtež. Varzić je prvi autor iz Hrvatske koji je ušao u finale, a Izložba okuplja autore iz 59 zemalja.

Svečano otvorenje održano je 1. srpnja 2022. godine i izložba ostaje otvorena do 18. rujna.

Ocjenjivački sud  u sastavu: direktor Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) i Galerije Artelibre  – José Enrique Gonzalez, jedan od najeminentnijih španjolskih slikara, posljednji živući stari majstor – Antonio López García, slikar majstor hiperrealizma – José Luis Corella, slikar majstor tehnike pastela – Aurelio Rodriguez, vrhunska slikarica Arantazu Martínez i slikar Jaime Valero vodeći slikar hiperrealizma u Španjolskoj, prvu nagradu za slikarstvo dodijelio je nizozemskom umjetniku Wimu Heldensu za rad ‘Jajja’. Prvu nagradu za crtež dobio je umjetnik iz Madrida Felipe Tenorio za rad ‘Lia’.

Jose Enrique Gonzalez, direktor ModPortrait Direktor MEAM, o projektu kaže: “Oduvijek nam je bila želja okupiti umjetnike čiji se izričaj temelji na figuraciji i realizmu, a jedna od glavnih ideja bila je održati događaj koji bi umjetniku dao priliku da se predstavi na slobodan i jedinstven način.

 ModPortrait je događanje koje najbolje opisuje našu ideju, u kojem nisu najvažnije nagrade, već susret nezavisnih umjetnika. To je natjecanje u kojem se nagrađuje trud, rad, kvaliteta…, a glavna nagrada je biti dio selekcije koja iz godine u godinu raste i kvantitetom i izvrsnošću.

U njega se uključuju umjetnici s pet kontinenata, ljudi koji sebe vide u projektu i koji ga osjećaju svojim.

Figuracija koju predstavljamo pokriva sve vrste tehnika, prilagođavajući likovnost suvremenom izrazu i odražava uronjenost u vrijeme u kojem živimo.

 Europski muzej moderne umjetnosti (MEAM), glavni je standard aktualne figurativne umjetnosti, hram aktualnih realističkih umjetnika. Ovo deveto izdanje nastavlja putovanje koje smatramo nezaustavljivim.”

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna