NEWS
Best of Poreč

Legende automobilizma u Taru

velikani-naslovna
09.10.2014. 14:16; ; Početna / Sport i rekreacija / Legende automobilizma u Taru

Kad se na jednom mjestu skupe Pulić , Filipović , Bašić i Delmoro, jasno je  – druže se legende automobilizma.

Karting staza u Taru u srijedu je bila okupljalište automobilističkih legendi koje su nekada u bivšoj državnoj konkurenciji pokazivali kako to izgleda kada se vozi brzo , sigurno , točno – šampionski. Edi Milokanović iz Auto kluba Skok Race iz Brtonigle uz potporu Turističke zajednice Tar Vabriga nakon tjedan dana dogovaranja i planiranja u Taru je na karting stazu doveo 37 velikana automobilizma iz Hrvatske, Slovenije, BiH te Srbije.
Po titulama i talentu pažnju je privlačio Milun Vesnić koji nam je priznao da nije bilo veće utrke u bivšim republikama bivše države gdje nije bio slavodobitnik. Njegovim putem kreće i sin. Obiteljski “biznis” nastavlja se  i kod legendarnih gospara Niko Pulić koji sada više pomaže sinu nego što sam juri okolo. Ono što se ne propušta je Umag i brdska utrka za Europsko prvenstvo. Gledajući legende oko sebe, prisnažio je Pulić mene je strah kako će to izgledati kada automobilizmu kažem zbogom. Do tada, leteći Dubrovčanin i dalje će biti simbol glamura na četiri kotača. Mirniji ali još uvijek brz i siguran je Tihomir Filipović.
“Volim ovakva okupljanja na kojima vidim ljude s kojima se nisam čuo i do 20 tak godina. Dobro je malo protresti uspomene u kojima ja uživam”. Na upitkako reagira  kada mu netko na cesti baci izazov, odgovara: “Obično usporim i pustim nadobudnog da nahrani ego.  Kada mi se žuri, proradi gen trkača i amater nema šanse. Ali sve manje. ja sam ti pomalo polupenzioner koji prodaje gume” objasnio je Filipović. Istarski blok velikana imao je podosta kandidata za razgovor. Odabir je pao na Branka Bašića koji se također složio da su ovakva okupljanja sjajna te da na stazi , kada zastavica pokaže start praštanja i popuštanja nema. Tu je bio i neuništivi  Mario Delmoro koji je kao i uvijek od auto drukera u Taru dobio najjači pljesak.

Susret velikana automobilizma iznad 50 godina održan je u sklopu akcije “Desetljeće sigurnosti u prometu 2011 – 2020”. Legende Veterani su umijeće brze ali i sigurne vožnje pokazali za volanima serijskih i karting volana. Iako pobjednik nije bitan valja istaknuti Šibenčanina Borisa Belamarića koji je čestitao svima ali potvrdio da će im tu i tamo putem elektronike i mobitela slati poruke da je ipak on tu bio najbrži. U njegovoj sjeni ostali su Niko Pulić i Tihomir Filipović. Tar je prošao, motori su ugašeni. Novo paljenje automobila veterani će imati na utrci koja će se  2015. održati u Beogradu.

(J.Č. Regional)

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani