NEWS

Laskam ja tebi, laskaš ti meni

22.09.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Laskam ja tebi, laskaš ti meni

»Laskam ja tebi, laskaš ti meni« radni je naziv sastanka Savjeta iza zatvorenih vrata, pa onda tako ohrabreni pred (domaće) novinare. Na presici, dakle, samohvala i zrno samokritike, ali samo toliko da bi još jače potkrijepila uspjehe. Bili smo dobri, kažu turistički djelatnici, sezona je bila uspješna, baš kakvu smo i priželjkivali. Slijedi floskula – može se i bolje.

Ni riječi o stvarnom stanju »na cesti« onome koji svakodnevno vide i žive turisti, ali i njihovi domaćini. Ni zuc o prometnoj izolaciji, o dotrajaloj infrastrukturi, o komunalnom neredu, o lošoj ponudi svega i svačega, o štanderajima… o betonizaciji. Da, župane, betonizaciji obale. Umjesto toga mudro se zaključuje da se sezona ne mjeri samo statistikama o broju gostiju. Pa upravo je, gospodo, o tome riječ. Sezona se mjeri zadovoljstvom tih istih gostiju i njihovih domaćina. No nitko iz turističke branše i lokalne samouprave nije proveo iole ozbiljniju anketu koja bi pokazala koliko su gosti zadovoljni onime što im nudimo. Dio takvih zapažanja o zbivanjima u sezoni, dakle na terenu, pratili su domaći novinari i vrijedno bilježili u svojim medijima. Naravno, više se ukazivalo na propuste, ali bilo je i pohvala pravim potezima. I to su ti argumenti, koji, da se prelista dnevni tisak u sezoni (što će ovaj list sigurno objaviti na jednom mjestu), jasno slikom i riječju iskazuju stvarno stanje. A ono je daleko od zadovoljavajućeg, ma što (o sebi) mislili sudionici sjednice županijskog Savjeta za turizam. Toliko o domaćim novinarima, istim onima koji su a propos poticali i hvalili sve dobro u istarskom turizmu nakon rata, uključujući i strateške projekte poput Master plana. Zapravo je jako žalosno i ne ulijeva previše povjerenja činjenica da članovi Savjeta ne žele razgovarati o praktičnom turizmu, onom koji se zbiva u sezoni, nego samo i isključivo o strategiji.

A sada o inozemnim novinarima s čijim reportažama »maše« istarski župan. On bi valjda morao znati – a jao nama ako ne zna ili, još gore, ako time zavarava javnost – da je riječ o studijskim grupama i posjetu inozemnih turističkih novinara koji su ovdje pozvani i ugošćeni na način da im se pokaže samo creme de la creme istarskog turizma, samo najbolji restorani i hoteli, samo najvrjedniji izleti i obilasci. Takvi posebni gosti, a to je uzanca turističkih reportera svijeta, predstavljaju zemlju domaćina u najboljem svjetlu i šire ideju putovanja i tolerancije kao osnovne zadaće.

P. S. Na adrese svih domaćih turističkih novinara ovih dana stigla je zanimljiva pozivnica Turističke zajednice Županije splitsko-dalmatinske. »Budi šesna i čista Dalmacijo moja«, kaže slogan na pozivnici. Riječ je o trodnevnom skupu na Bolu na kojemu će među ostalim biti riječi o turističkoj sezoni 2005. i 2006., odnosno »analizi pozitivnih i negativnih pojava u turizmu Splitsko-dalmatinske županije«! Na skupu će se dodijeliti priznanja najuspješnijim gradovima, mjestima i općinama te pojedincima za kvalitetno odrađenu sezonu. Poseban je značaj okruglog stola na temu »Mjesto i uloga ustroja turističkih zajednica u sustavu lokalne samouprave«. Toliko o Dalmaciji – pametnom dosta.

Vesna ČAMDŽIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email