NEWS
valfresco

Lanterna: Otvorena sezona elektronske glazbe

917pozornica-svjetionik.jpg
26.05.2013. 00:00; Učitavanja: 75; Početna / Lifestyle / Zabava / Lanterna: Otvorena sezona elektronske glazbe

Kiša i jak vjetar nisu omeli održavanje Lighthouse Festivala u turističkom naselju Lanterna Tamaris kraj Poreča, a riječ je o manifestaciji elektronske muzike koja bi trebala postati season opener na Poluotoku. Lighthouse je, uz pulski Dimensions, najveći festival elektronske glazbe u Istri, a na pet pozornica posjetitelji su mogli uživati u 48 sati neprekidne glazbe.

Vrata festivala otvorena su u petak u podne kada je prvi DJ počeo puštati muziku na Daylight stageu, atraktivnom dnevnom flooru smještenom kraj svjetionika na punti Lanterne. Na Daylightu je muzika trajala do 21 sat, a stage je zatvorio austrijski dvojac HVOB, koji čine skladateljica Anna Muller i producent Paul Wallner. Progressive BeachFloor, na kojem je glazba svirala tijekom cijelog festivala, startao je čim se muzika ugasila na Dayligtu, a zbog lošeg vremena nastupi s Electronic Beats Arene premješteni su u Zodiak, na kojem je u ponoć nastupio Frank Wiedeman, najveće ime večeri i jedno od vodećih na festivalu, koji s Kristianom Radlerom čini dvojac AME. Wiedemanov set bio je inspiriran muzikom Stevieja Wondera, WestEnd Reca, Transmata, Weather Reporta i Herbija Hancocka, pomiješanom s deep houseom detroitskog stila. U diskoklubu Zodiak postavljena su tri floora, na terasi se plesalo uz zvukove house muzike, u samom klubu kao zvijezde večeri nastupili su Animal Trainer i Oliver Koletzki, a u podrumu se smjestilo trance pleme koje je čekalo nastup Protonice.

Kiša koja se u petak navečer i subotu ujutro smilovala organizatorima neprestano je padala cijelo subotnje popodne i večer, no to nije spriječilo dolazak posjetitelja kojih je bilo više nego prve večeri. Na Daylight stageu sunce je izašlo pred nastup Jimpstera nakon kojeg je nastupio njemački tech-house dvojac Kollektiv Turmstrasse. U Zodiaku su posjetitelji nestrpljivo iščekivali nastup Herculesa and the Love Affair, soundsystem verzije istoimenog muzičkog projekta DJ-a Andyja Butlera iz New Yorka. Nakon Herculesa, na istom flooru, nastupila je druga subotnja zvijezda Modeselektor, a za ljubitelje deep housea poslastica večeri bio je nastup talijansko-njemačkog producenta i DJ-a Avatisma. U nedjelju se plesalo na dva flora, Progressive Beachu do podne i Dayligtu do 16 nakon čega je startao Afterhour party koji je vodila ekipa iz bečkog Wurstsalona. Na festivalu je nastupilo više od 70 izvođača, a valja izdvojiti imena kao što su Wankelmut, 7 citizens, Julietta i Gregorythme.

Festival su krasili impresivni vizualni efekti koji su pridonijeli dobroj atmosferi na svakoj pozornici. Organizatori festivala, promotori iz Austrije, Njemačke, Švicarske i Hrvatske, predvođeni vlasnicima poznatog bečkog kluba Pratersauna, dobro su se prilagodili vremenskim neprilikama pa je program održan u cijelosti i bez kašnjenja.

– U pretprodaji smo prodali preko 1.000 paket aranžmana gostima iz Austrije, Švicarske i Njemačke, a točan broj posjetitelja bit će poznat kad se tom broju dodaju Slovenci i Hrvati koji su karte većinom kupovali na ulazu. Druge godine nastavljamo s festivalom od kojeg želimo napraviti season opener event sličan onima na Ibizi, kazala je Iva Vukšić iz organizacije.

(Jurica PRODAN; snimila Jelena PREKALJ Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email