NEWS
VALFRESCO sredina

ČLANOVI GRADSKOG POGLAVARSTVA O NEKRETNINAMA

26.01.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / ČLANOVI GRADSKOG POGLAVARSTVA O NEKRETNINAMA
512Denis_zuzic.jpg

Predmet zamjene gradskog zemljišta s privatnom osobom u Vabrigi i prodaja dvaju starih i ruševnih objekata u gradskom vlasništvu u Antoncima i Žbandaju članovi porečkog Poglavarstva jednoglasno su vratili Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, upravne, opće, pravne i imovinske poslove. Naime, nisu bili zadovoljni izrađenim prijedlogom rješavanja tih triju slučaja. Odjel je predložio da se sa žiteljem Vabrige zemljište zamijeni tako da mu Grad dade dio svoje parcele u zamjenu za njegovu na kojoj je, prema planu, predviđen put.

– Ako na ovaj način budemo davali gradsko neizgrađeno građevinsko zemljište u zamjenu za ono na kojem Grad treba graditi put do te i drugih parcela, vodimo Grad u bankrot. Pogotovo u ovom slučaju, kad je parcela koju Odjel predlaže dati u zamjenu 80 četvornih metara veća od one koju će Grad dobiti od privatne osobe. Oni koji pripremaju ovakve prijedloge neozbiljno se ponašaju prema našim odlukama, igraju se s nama i ne rade u korist Grada, rekao je Edo Kos.

U slučaju prodaje dviju ruševnih kuća, dogradonačelnik Denis Žužić rekao je da je Poglavarstvo odlučilo da se kod prodaje takvih objekata obavezno pribavi mišljenje mjesnog odbora. Pitao je tajnika Danila Sredanovića je li komisija za pripremu prijedloga za promet nekretnina dobila taj zaključak, na što je Sredanović odgovorio da je obaviještena i komisija i nadležni odjel.

 »Određena je cijena od 89, odnosno 51 euro po četvornom metru zgrade, što je jednako cijeni zemljišta. Mislim da procjena vrijednosti ne drži vodu i da ne smijemo raditi ugovore štetne za Grad«, rekao je Žužić. Kos se uključio u raspravu jer, kako je rekao, i sam izrađuje sudske procjene vrijednosti nekretnina, te tvrdi da bi komisija i službe morale biti sposobne ocijeniti je li cijena nekretnine realno procijenjena.

»Zanima me koji su to procjenitelji radili i kako je moguće da cijena zemljišta ide ´pod oblake´ kad Grad kupuje, a u bescjenje kad prodaje«, rekao je Kos.

Načelnik Damir Sloković rekao je da je isti procjenitelj procjenjivao zemljište koje je Grad posljednje kupovao i ove zgrade koje prodaje, što je izazvalo još veće negodovanje članova Poglavarstva. Sloković je pokušao objasniti da su objekti ove vrste u gradskom vlasništvu često u takvom stanju da kupac zapravo dobiva samo zemljište, jer objekt mora rušiti. Uz to, napomenuo je da bi komisija trebala dobiti jasnije upute Poglavarstva, jer članovi, među kojima je i načelnik, nisu stručnjaci. U konkretnom slučaju, rekao je Sloković, procjene su sačinili Marino Smoković i Mladen Bakran.

– Ne znam osobno u kakvom su stanju te dvije nekretnine, a ni pročelnica (Vesna Kordić, op. a.) nije osobno radila na tom slučaju, ali Gradu se ponekad više isplati prodati za manje novca, nego imati ogromne troškove prilikom obnove ruševne kuće koja prijeti drugim privatnim objektima. Ubuduće bi u ovakvim slučajevima grafički dio materijala morao biti puno bolji i sadržavati fotografije, rekao je Sloković.

Kordić je na to rekla da procjenitelji nekada pošalju opširan tekst procjene, ponekad iznimno sažet, a u ovom slučaju nisu priložili fotografije, pa ih zato nema u materijalima.

– Mislim da nemamo pravo prodati objekte po cijeni koja možda pokriva samo visinu komunalnog doprinosa. Možda u ovom slučaju postoje opravdani razlozi za tako nisku cijenu, ali ti nam razlozi moraju biti predočeni, rekao je Kos, pa je odluka o raspisivanju natječaja odgođena.

U nastavku sjednice Osnovnoj glazbenoj školi »Slavko Zlatić« dana je suglasnost za otvaranje programa predškolskog odgoja, kakvu su već dobili od resornog ministarstva, a u proračunu je za sufinanciranje tog programa namijenjeno 15 tisuća kuna. U tročlanu komisiju za utvrđivanje tržišne vrijednosti, odnosno početne cijene poljoprivrednog zemljišta, koju imenuje Porezna uprava, Poglavarstvo je predložilo načelnika Slokovića.

Piše S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna