NEWS

Kultni književnici osobno vas pozivaju na 17. BOOKtigu, festival pročitanih knjiga!

2024-04-08_15h12_00
08.04.2024. 15:15; ; Početna / Kultura / Kultni književnici osobno vas pozivaju na 17. BOOKtigu, festival pročitanih knjiga!

Neki se telefonski pozivi nikako ne smiju odbiti! 

Što biste učinili da vam telefon zazvoni, a na zaslonu ugledate lice koje vam je od nekud poznato, možda iz knjiga, udžbenika, lice kultnog autora ili autorice iz 19. i 20. stoljeća s kojima ste barem jednom u životu sreli čitajući njihova djela? Možda ste ovih dana primili takav poziv i u nevjerici ga preskočili, a možda ste hrabro odgovorili na njega i poslušali što vam ta lica imaju za reći. A baš ti hrabri i odvažni iz tog su poziva saznali se da se radi o pozivu na ovogodišnju BOOKtigu, festival pročitanih knjiga u organizaciji porečke gradske knjižnice.

Svjesni činjenice da danas sve više vremena provodimo gledajući u zaslone, a sve manje listajući knjige, autori kultnih djela odlučili su doprijeti do svoje publike tamo gdje je ona najdostupnija – putem pametnih telefona. Franz Kafka, Virginija Woolf, Fjodor M. Dostojevski, Jane Austen i Ivana Brlić Mažuranić, ususret 17. po redu porečkom festivalu, koji slavi knjigu i čitanje, „oživjeli“ su i odlučili osobno pozvati postojeće, ali i one potencijalne čitatelje na BOOKtigu i podsjetiti ih na čari pisane riječi, koja je i dalje, unatoč svim tehnološkim uzletima, nezamjenjiva.

Radi se, naravno, o AI generiranim glasovima kreiranima upravo za najavu porečkog festivala. Korisnici na društvenim mrežama uočavaju animirane oglase koji oponašaju sučelje poziva s portretima poznatih autora. Ako „odgovorite“ na pozive, odnosno kliknete na oglas, možete poslušati sve što vam imaju za reći, a onima koji uz to i ostave svoje podatke, autori simbolično poklanjaju jedan književni naslov s posvetom, a koji će ih dočekati na samom Festivalu.

 

  1. BOOKtiga održat će se od 19. do 23. travnja 2024. u prostorima Gradske knjižnice Poreč te u obližnjem parku Matije Gupca. Svi namjerni i nenamjerni prolaznici imat će priliku posjetiti sajam rabljenih knjiga, ali i brojna događanja i aktivnosti u organizaciji Knjižnice, kao što su književni susreti s renomiranim imenima hrvatske književne scene, radionice, aukcije, predstave i još mnogo toga, a pruža im se prilika i za volontiranje na sajmu. Pozivamo vas da proučite cijeli program i otkrijete što vas sve očekuje na ovom travanjskom događanju, kojem se svake godine veseli na stotine posjetitelja svih generacija. A ako u međuvremenu dobijete poziv onih čija su djela obilježila svjetsku književnost, toplo vam preporučujemo da ne zanemarite poziv, već da se javite i uživate u još jednoj lijepoj knjižnoj priči iz porečke starogradske jezgre.

 

Program 17. BOOKtige dostupan je na sljedećoj poveznici: https://www.knjiznicaporec.hr/2024/04/dobrodosli-na-17-booktigu/

A telefonski poziv koji nikako ne smijete odbiti možete uspostaviti na: https://www.knjiznicaporec.hr/booktiga-2024/

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email