NEWS

Kullturno ljeto u SVETOM LOVREČU 2023. nadmašilo očekivanja

DSC_0280
foto: Sanja Rihtman
12.09.2023. 08:48; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kullturno ljeto u SVETOM LOVREČU 2023. nadmašilo očekivanja

Gradeći polako svoj kulturno-povijesni, ali i turistički identitet, gradić Sveti Lovreč, ujedno i sjedište istoimene općine, dolazi do očiju i ušiju sve većeg broja stranih, ali i domaćih posjetitelja. Tome je „pripomoglo“ nekoliko faktora – vrlo dinamičan program Kulturnog ljeta, besplatni razgledi ovog pitoresknog mjestašca te pojačani interes lokalnog stanovništva za sudjelovanjem u životu Svetog Lovreča.

U prosjeku je bilo 2 događanja tjedno, s jednom manifestacijom kao onom temeljnom – Gušti Lovreča. Zanimljivo je i to da se s tom „zabavnom tržnicom“, a koja se svakog četvrtka odvijala na drevnom trgu Placa, započelo i zatvorilo Kulturno ljeto. Odaziv lokalnih OPG-ova bio je nikad veći, a to je onda i pratila posjeta onih „lokalnih plodova i glazbe gladnih“: procijenjuje se da je kroz 12 izdanja Gušti Lovreča prošlo više tisuća ljudi, koji su se kućama vratili punih vrećica i lijepih uspomena. Osim što su mogli birati između tradicionalnih proizvoda poput pršuta, sira, vina, rakije, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, voća i povrća, na lovrečkom „merkatinu“ mogle su se naći i slastice poput fritula i craft sladoleda, umjetnina i rukotvorina. A kad se tome doda i vrlo raznolik glazbeni program – gunjci, klape, pop/rock bendovi i limene glazbe – te igre i radionice za one najmlađe, onda se dobije jedna uspješna, dobro posjećena i vrlo prihvaćena manifestacija, a koja već sad počinje biti na ponos cijelog Grada.  

 

No, Gušti Lovreča samo su jedno od mnogobrojnih događanja održanih na trgovima i ulicama Svetog Lovreča. Bilo je tu i koncerata, od house-a (Oldtown Groove), bluesa (The Primo tajo blues band) preko jazza (JazzIstra orkestar), klasike (PorFil orkestar) pa sve do sakralne glazbe, a koju se moglo čuti na koncertima u sklopu 24. međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae, te 21. međunarodnog festivala rane glazbe – Dvigrad festivala.

Naravno, kao i svake godine, obilježila se tradicionalna proslava Dana Općine Sveti Lovreč kao i zaštitnika mjesta, Svetog Lovre, odnosno Lovrečeva i to uz jako bogat višednevni program. Tako se i ovog puta Sveti Lovro, uz neizostavnu svečanu misu na datum 10.08., slavio uz sportska događanja: boćarski turnir, gađanje glinenih golubova, plivački maraton, noćnu biciklijadu te odbojkaški turnir; bilo je ovdje mjesta i za „Istrijanski ultimativni kviz“, kao i posebno izdanje Gušti Lovreča uz domaćinsku limenu glazbu KUD-a Matka Laginje te njihovih gostiju iz pazinske limene glazbe. Nalik cjelokupnom, takvi su bili i glazbeni izvođači – raznoliki: nastupali su Techno Vikingsi, već spomenute limene glazbe, klapa Histri te za sam dan Lovrečeve Ni simo ni tamo bend te zvijezda cijelog programa Alen Vitasović. Poseban je bio i nastup predstave „Casabianca“, jer ne samo da su „Đurđa i Franko“ do suza nasmijali cijeli auditorij, već su uspjeli do zadnjeg mjesta napuniti trg Placu, koja odavno nije bila toliko krcata!

A sjajnom i pozitivno neočekivanom odazivu na lovrečko Kulturno ljeto kumovale su i aktivnosti u organizaciji i/ili suradnji Turističke zajednice središnje Istre: besplatna turistička vođenja Gradom, kao i interpretativna degustativna tura kroz stare ulice i trgove, koji su pak nerijetko bili lokacijom umjetničkih izložbi, prikazivanja filmskih klasika, kulisom raznih predstava, aktivnosti za djecu, ali i snimanja serija i filmova! Svojevrsno „uskrsnuće“ imala je i manifestacija „Birrokracija – dan istarskih pivovara“ koja je, prva kao takva, okupila 5 istarskih pivovara i udarila temelje jednom kvalitetnom i ukusnom festivalu.

I nakon što su „finili, Mare, bali“ zaključak je da je ovo bilo ljeto kakvo se samo poželjeti može: dinamično, živo, uz veliki cresciendo u posjećenosti i raznovrsnosti u usporedbi s lanjskom godinom. No, na lovorikama se ne smije stati, Kulturno ljeto 2024. već se počelo planirati…

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email