NEWS
valfresco

Kružni tok uskoro i kod kolodvora

20170911_134832
11.09.2017. 12:02; Učitavanja: 1.269; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Kružni tok uskoro i kod kolodvora

Uskoro će u povijest otići jedan od posljednjih semafora u Poreču, onaj kod autobusnog kolodvora i srednje škole. Naime, u listopadu će početi njihovo uklanjanje da bi se na tom križanju postavio montažni kružni tok. Jedna je to od “crnih” točaka u porečkom prometu, gdje su prometne nesreće česte, posebice kada semafori ne rade. Tada se ovim raskrižjem vozi prema pravilima da se prvo poštuje cesta s prednošću prolaska, a onda i pravilo desne strane, ali prečesto se dogodi da to vozači zaborave zbog prevelike brzine ili, još češće, zbog nervoze.

Prilagodba nogostupa

Postavljanje ovog rotora najavio je nedavno gradonačelnik Loris Peršurić, istaknuvši da na širem području Poreča već ima 40- ak kružnih tokova zahvaljujući kojima se broj nesreća smanjio. “Rok izvođenja radova biti će 45 dana. Prometnica neće potpuno biti zatvorena da bi autobusi ali i ostatak prometa mogli normalno funkcionirati”, saznajemo od Ajne Temimović iz Odjela za odnose s javnošću Grada Poreča koji je investitor.

Projekt je već spreman, a obuhvaća rekonstrukciju i uređenje raskrižja ulica Županije Somogy i Karla Huguesa. Postavit će se montažni rotor, koji će eliminirati postojeće trake za lijeva skretanja. Novo prometno rješenje zahtijeva djelomično izvođenje građevinskih radova radi osiguranja unutarnjeg i vanjskog radijusa kružnog toka te ujedno i prilagodbu postojećih nogostupa u dužini od oko 90 metara. U tom će se zahvatu postojeći tzv. razdjelni otoci prilagoditi, tj. djelomično će se srušiti betonski rubnjaci radi formiranja pravaca i potrebne širine kolnika. Također, ugradit će se novi rubnjaci.

Nova javna rasvjeta

Rotor će nakon uređenja imati promjer od 23 metra. Širina prometnih traka u prilazima rotoru u području razdjelnih otoka iznosit će najmanje 3,30 metara iz Ulice Karla Huguesa do maksimalne širine traka izlaza od 5,18 metara u Ulici Županije Somogy. Tomu će se prilagoditi i kompletna nova prometna signalizacija i javna rasvjeta, poručili su iz gradske uprave.

T. K. Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email