NEWS
Best of Poreč

Kremšnita od 24,9 četvornih metara za Poreč 24 sata

24.08.2013. 23:37; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kremšnita od 24,9 četvornih metara za Poreč 24 sata

Čak 2.500 jaja, 200 litara mlijeka, 50 litara mliječnog vrhnja, 50 kilograma šećera i 30 kilograma ribane limunove korice umiješano je i pretvoreno u kremastu i mirisnu divovsku kremšnitu s humanitarnim predznakom, koju je popularna slastičarnica La Riva pripremila večeras uz podršku Grada i Turističke zajednice u sklopu turističke fešte Poreč 24 sata.

Ova je kremšnita najveća je na svijetu, no kako je prekasno prijavljena da bi ove godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, titulu najveće će ponijeti “samo” za Hrvatsku.

Djelatnice La Rive Martina Beaković i Mirela Tolo, zajedno sa svojom ekipom suradnika i članova obitelji, hrskavo su lisnato tijesto pred slastičarnicom na porečkoj rivi počele filati slastičarskom kremom oko 20 sati, pod nestrpljivim i znatiželjnim pogledima Porečana i njihovih gostiju.

Službeno ju je oko 22 sata izmjerio i dodijelio potvrdu autentičnosti predsjednik Udruge slastičara Hrvatske Kristijan Kodrić.

– Na ovu je ideju Mirela došla negdje u travnju. “Haj’mo smisliti nešto simpatično!”, rekla je i zamislila da bi to mogao biti kolač koji će biti najveći u Hrvatskoj. Otkrile smo da je najveća dosad kod nas napravljena kremšnita imala 20 kvadrata pa smo izrađujući nacrt odlučile da će naša biti veća, otkrila nam je Martina. Istaknula je da su kremšnitu pripremile od kvalitetnih i svježih namirnica, jednako kako to rade sa sladokuscima dobro znanim svim slasticama iz La Rive.

Nakon mjerenja uslijedila je degustacija. Cijena komada slasnog kolača iznosila je simboličnih 5 kuna, a svi koji su to željeli mogli su u zapečaćene kutije dati i izdašnije donacije. Kum ovoj slastici bio je porečki gradonačelnik Edi Štifanić, koji je i izrezao prvi komad.

Sav prihod ove simpatične i za prste polizati akcije namijenjen je porečkom Društvu invalida.

(K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani