NEWS

Kreće jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za ugostitelje

2021-10-20_13h56_30
20.10.2021. 13:57; ; Početna / Gospodarstvo / Kreće jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za ugostitelje

Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra Istre djeluje s ciljem kontinuirane edukacije ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora u svezi valorizacije autohtonih pasmina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre odnosno vrednovanja istarske gastronomije. Provođenjem edukacija i usavršavanjem kuharskih kompetencija, od osnutka centra do danas, organizirano je više od 150 edukacijsko-kuharskih radionica, koje je pohađalo više od 1800 kuhara, ugostitelja i hotelijera s područja Istarske, ali i ostalih županija Hrvatske.

Od osnutka Edukacijsko gastronomskog centra Istre, proveden je impozantan broj radionica s tematikama tradicionalne i moderne gastronomije, čime se održava kontinuitet u edukaciji ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora i posljedično pridonosi povećanju kapaciteta i poboljšanju kuharskih kompetencija. Uz hvalevrijednu podršku Istarske županije i ostalih važnih partnera projekta, najavljujemo jesenski ciklus kuharskih radionica, koji će biti u znaku suvremenih i originalnih tema, osmišljenih u suradnji s poznatim hrvatskim chefovima i uslužnim djelatnicima. Važno je naglasiti kako su prijave polaznicima pojednostavljene te se putem online obrasca mogu prijaviti – https://egci.azrri.hr.

Jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica započeti će krajem listopada te će se odvijati tijekom mjeseca studenog i prosinca 2021. godine. Sve informacije o edukacijama moći će se pronaći na službenim stranicama Agencije za ruralni razvoj Istre te Edukacijsko gastronomskog centra Istre.

Chef David Skoko, poznat po posvećenosti ribljoj i morskoj tematici te potpunoj iskoristivosti namirnica u jelima, otvorit će jesenski ciklus radionicama čije tematike su poznate ne nedovoljno iskorištene u gastronomiji. Na prvoj radionici, chef David Skoko predstavit će potencijale dagnje kao vrijedne školjke, koju će potom gastronomski oplemeniti u kreativnim jelima. Kulinarski potencijal invazivnih vrsta Jadrana bit će tema druge radionice na kojoj će chef David pripremati više vrsta jela na bazi strijelke kao agresivne ribe i plavog raka kao invazivna vrste.

Poznat po svojoj sposobnosti oživljavanja različitih kultura na tanjuru, nekadašnji chef restorana Laganini (Palmižana) a sada restorana Dvor (Split), Hrvoje Zirojević vodit će radionicu s posebnim naglaskom na lokalne sirove proizvode Istre. Ova radionica bazirat će se na razvijanju sirovih jela koje ugostitelji i kuhari mogu uvrstiti u svoje jelovnike.

Chef koji je vodio edukacije u samim početcima rada Edukacijsko gastronomskog centra, ponovno se vraća u didaktičku kuhinju, gdje će održati radionicu na tematiku dodatne valorizacije kobasica i terina u visokoj gastronomiji. Riječ je o chefu Zdravku Tomšiću, osebujnoj ličnosti u svijetu gastronomije, koji je zadržao Michelinovu zvjezdicu restorana Draga di Lovrana.

Novitet u jesenskom ciklusu jest radionica prvog ženskog dua, chefica Marine Gaši i Ane Morgan, koje će se baviti sezonskim namirnicama te njihovom upotrebom u sofisticiranim jelima. Radionica koja će se baviti konceptom „top“ kvalitete u pogledu beskompromisne lokalne namirnice bit će ona pod vodstvom chefice, koja zajedno sa svojom obitelji godinama vodi uspješan restoran Damir i Ornella (Novigrad). Chefica Matea Beletić predstavit će jela na bazi proizvoda specifičnog  istarskog „terroira“, koja predstavljaju preduvjet jednostavne ali i vrhunske gastronomije.

U jesenskom ciklusu održat će se tri slastičarske radionice, od čega će prva biti pod vodstvom poznate slastičarke Petre Jelenić. Bezglutenska prehrana danas čini standard u ugostiteljstvu ali i slastičarstvu te upravo ovom dvodnevnom radionicom, slastičarka Petra predstavit će set kreativnih deserata bez glutena. Maestro Choccolatier te vrsni profesor slastičarstva, chef Robert Perić vodit će dvije napredne slastičarske radionice, od čega će prva biti posvećena kremama, koje predstavljaju osnovu kvalitetnog slastičarstva, dok će tematika druge radionice biti uloga tijesta u nastajanju vrhunskih slastica. Kao nastavak na prošlogodišnje edukacije izrade kruha kao neodvojivog dijela jelovnika vrhunskih restorana, za koje su polaznici pokazali veliki interes, chef Robert Perić u jesenskom ciklusu vodit će naprednu pekarsku radionicu. Na ovoj radionici pripremat će se različiti tipovi kruha s i bez kvasca, s „lievito madre“ te s različitom vrstama brašna.

Chef restorana Nebo u sklopu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa Deni Srdoč, poznati kao najmlađi Michelinov kuhar u Hrvatskoj, u jesenskom ciklusu vodit će dvije radionice, od čega će jedna biti na tematiku upotrebe maruna i gljiva u kreiranju jedinstvenih sezonskih jelovnika, a druga radionica bavit će se glavnim odlikama visoke gastronomije koju upravo chef Deni provodi. U svom kuharskom zanatu vrlo rano je spoznao kako su tradicija i lokalne namirnice jedan od glavnih temelja gastronomije te se upravo to očituje u njegovu radu koji je prepoznat i nagrađen Michelinovim zvijezdicama u dva restorana.

Radionica koja je u ovogodišnjem proljetnom ciklusu izazvala izuzetno veliki interes, bavila se tematikom gostoljubivosti u ugostiteljstvu. Mentorica za gostoljubivost, lojalnost i zadržavanje gostiju u sektoru ugostiteljstva i turizma, Sanja Krmpotić održat će naprednu edukacijsku radionicu s ciljem poticanja ugostiteljskog sektora na kvalitetno promišljanje odnosa prema gostima uz poseban naglasak izdvajanja iz „mase“.

Tijekom jesenskog ciklusa na svim kuharskim radionicama (osim slastičarskih), bit će organizirana polusatna edukacija na temu njege i održavanja noževa i to pod vodstvom vrhunskog poznavatelja noževa, Dragana Staničića. Edukacija uključuje i poznavanje noževa po obliku i namjeni, izboru kvalitetnih noževa, usporedbe japanskih i europskih noževa te slične teme, a sve u cilju dodatne edukacije polaznika ovogodišnjeg ciklusa radionica.

Agencija za ruralni razvoj Istre djeluje sa zadatakom implementacije projekata u poljoprivredi i stočarstvu te kroz povezivanje javnog i privatnog sektora stvara temelje za održivi ruralni razvoj Istre. Jedna od temeljnih zadaća Agencije jest zaštita i očuvanje istarskih autohtonih pasmina i to putem gastronomske valorizacije i popularizacije mesa, čime se dugoročno održava uzgoj i otkup životinja od uzgajivača. Edukacijsko gastronomski centar Istre osnovan je i djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre kao poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije.

Print Friendly, PDF & Email