NEWS
Ljekarna

Kraj Žbandaja gorilo tisuću bala sijena

msar3050928
19.02.2015. 14:06; ; Početna / Crna kronika / Kraj Žbandaja gorilo tisuću bala sijena

Požar većih razmjera izbio je u staji sa oko tisuću bala sijena u Jehnićima kraj Žbandaja u četvrtak oko 11 sati. Na mjesto požara upućene su najmanje četiri vatrogasne cisterne i oko desetak vatrogasaca porečke postrojbe, a policija je nadzirala područje iz sigurnosnih razloga.

Nešto kasnije su vatrogasci dobili u pomoć još dva vozila iz Vrsara i Višnjana s osam vatrogasaca, tako da je ukupno bilo 16 vatrogasaca sa sedam vozila. Policija je potvrdila da je požar izbio oko 11 sati, ali nam nisu znali kazati kada će započeti očevid budući da će požar gasiti gotovo cijeli dan. Za pretpostavili je da će materijalna šteta biti visoka, no to će utvrditi protupožarni inspektor PU istarske nakon očevida.

Srećom, vatrogasci su odmah po dolasku spriječili da se vatrena stihija proširi na okolne objekte, no gašenje same staje je potrajalo satima. U staji ukupne veličine oko 200 četvornih metara gorjela je velika količina bala sijena, a radi izrazito visoke temperature i vatre koja je izbijala na sve strane, krov je u potpunosti uništen.

Vatrogasci su razvukli najmanje pet crijeva te su gasili sa svih strana nebi li vatrenu stihiju stavili pod nadzor. Budući da se voda iz cisterni trošila velikom brzinom, spojili su tri cisterne zajedno, a njih na hidrant vodovoda. Pored velike količine bala u plamenu vatrogasci su muku mučili i sa cijevima koja su pucala jer bi kod povlačenja prošla kroz žar i ostala na žaru. Naime, vatrogasci u tom trenutku nisu imali vremena gledati kuda im cijevi prolaze.

Manje rupe su krpali, a kod većih je bilo potrebno mijenjati cijev. Uglavnom, međusobno su komunicirali radio stanicom te je gašenje teklo bez problema. Vlasnici i njihovi susjedi su užurbano spašavali poljoprivrednu mehanizaciju, koja bi, da je izgorjela znatno povisila već i onako veliku materijalnu štetu. Jedan je susjed došao da traktorom-viličarem te je podignuo i odmaknuo veliku frezu koja se nalazila pored zida staje. Ostali objekti su bili udaljeni svega nekoliko metara, no porečki vatrogasci su svim snagama priječili vatri da krene dalje. Proboj u unutrašnjoj staje je bio praktički nemoguć, te su vatrogasci razbijali svaki otvor u koji su gurali crijeva i gasili što je više bilo moguće. Vlasnike nismo uspjeli dobiti za izjavu jer su bili zauzeti spašavanjem strojeva i stvari.

Od zapovjednika porečke vatrogasne postrojbe, Adrijana Jugovca, koji je i sam bio na mjestu požara doznajemo da će radi potpunog gašenja trebati razbacati sijeno jer se onako na gomili sijeno vrlo teško gasi. Pretpostavlja da će vatrogasci na tome raditi do mraka.

Podsjetimo da je u utorak i srijedu, na području Istre zabilježeno šest požara na otvorenom prostoru, tri na području Labina, dva na području Poreča i jedan na području Pazina. Često je uzrok takvih požara nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, čemu svakako pridonose i vremenske prilike te isušenost tla i biljne vegetacije, a svakako je bitno spomenuti da se ovakvi požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Policija podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Radi sprječavanja širenja vatre na otvorenom prostoru, te da se plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

(Mateo SARDELIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email