NEWS
valfresco

Kos: Nije nam jasno je li SDP još naš koalicijski partner

14.02.2006. 00:00; Učitavanja: 46; Početna / Politika / Kos: Nije nam jasno je li SDP još naš koalicijski partner
576GO123111.jpg

Predsjednik porečkog IDS-a Edo Kos i dopredsjednik Sergio Pavat održali su konferenciju za novinare na kojoj su reagirali na prošlotjedne izjave njihovih koalicijskih partnera iz SDP-a.

– Nije nam jasno je li SDP još naš koalicijski partner ili je formirao Poglavarstvo u sjeni, jer predsjednik SDP-a Arduino Matošević sjedi u Gradskom poglavarstvu, za koje član predsjedništva SDP-a Darko Požarić tvrdi da se raspada, rekao je Kos, citirajući dijelove iz izvještaja s konferencije za novinare SDP-a objavljenog u »Glasu Istre« u četvrtak, 9. veljače, pod naslovom »Požarić: Uprava i NO Adriaplusa nisu obavili posao«.

Kos kaže da mu se čini da SDP kani izaći iz koalicije ili pak novo predsjedništvo SDP-a ne održava kontinuitet bivšeg, odnosno nije zadovoljno radom starog/novog predsjednika podružnice, koji je i član Poglavarstva.

– Ne znamo sprema li se smjena vlasti u SDP-u ili je to samo mišljenje Požarića koji je dao ton cijeloj presici. Očekujemo od vodstva SDP-a objašnjenje u najskorije vrijeme, rekao je Kos.

Na novinarski upit zašto to pitanje nisu postavili koalicijskom partneru, već to čine javno, Kos je rekao da su dan prije SDP-ove konferencije za novinare imali sastanak radne grupe koalicije u kojoj su po tri člana iz svake stranke (Edi Štifanić, Eđidio Kodan i Kos iz IDS-a te Matošević, Lino Dobrila i Miro Sošić), a tada nije bilo naznaka o onome što je iduće dana izrečeno na konferenciji za novinare.

– Uz živog i zdravog Matoševića konferenciju je očito vodio Požarić, jer mi je Matošević u telefonskom razgovoru kasnije rekao da nije znao da će Požarić govoriti o strategiji sporta. A to nije SDP-ov dokument, već je Izvršni odbor Zajednice sportskih udruga Grada Poreča povjerio radnoj grupi izradu dokumenta, o kojem još nije raspravljalo ni tijelo koje ga je naručilo, ni Gradsko poglavarstvo, niti Vijeće. Uostalom, dokument je trebao biti dovršen prije Nove godine pa pitam s kojim pravom SDP govori javno o materijalu koji nije prošao nadležna tijela. Je li to strategija prejudiciranja stvari ili politička afirmacija pojedinca? Iz ovoga je jasno koja se politika miješa u sport u gradu i govori u ime svih sportaša. Nadam se da će IO Zajednice o tome raspravljati i prekinuti ideju rješenja koja nameće politika, zaključio je Kos.

Reagirao je i na SDP-ov projekt »Oživjeti srce i vratiti dušu Poreču«, odnosno sprječavanje »raspadanja grada«, kako je to okarakterizirao Požarić.

– Poručujem kolegama iz SDP-a da se grad ne raspada, nego ide naprijed na platformi razvoja koja se temelji na naša dva podudarna politička predizborna programa. Taj bi projekt vjerojatno trebao donijeti koncept za grad koji se odjednom počeo rušiti, valjda zato jer novi članovi predsjedništva SDP-a ne sjede u Poglavarstvu ili pak ne mogu pojedinačno utjecati na program koji smo zajedno prije šest mjeseci zacrtali, rekao je Kos.

Na naše pitanje o kojim se to članovima predsjedništva SDP-a radi, Kos je rekao da su to Dino Ružić, koji je bio član Poglavarstva u prošlom mandatu, i Požarić.

– Ovo Poglavarstvo ne želi raditi na način kako je radilo prošlo, kad su se gradski tereni nasuprot OMV-u mijenjali za radove na Maraforu ili privatno zemljište urbaniziralo za malu privredu nauštrb gradskih parcela u zoni Buići, odnosno izrađivali detaljni planovi samo za jednu parcelu, kao u Gornjim Špadićima, ili prodavalo neurbanizirano građevinsko zemljište. Želimo da građani znaju da IDS ima kontinuitet u imenu, ali ne u ljudima. Zato u sadašnjem Poglavarstvu nema niti jednog člana IDS-a iz bivšeg. To potvrđuje da se IDS nije slagao s načinom rada bivšeg gradonačelnika, i neki sadašnji SDP-ovci usko su surađivali s čelništvom Grada. Ako novo predsjedništvo SDP-a želi presicama spriječiti tobožnje rušenje grada uzrokovano potresnim amplitudama Poglavarstva u kojem sjedi njihov predsjednik i tako formirati Poglavarstvo u sjeni, poručujemo da to neće ići, rekao je Kos.

Na pitanje znači li to da se koalicija IDS-a i SDP-a u Poreču raspada, odgovorio je da za IDS koalicija nije upitna, ali sugerira da Požarić očito nije zadovoljan radom Poglavarstva u kojem je njegov stranački predsjednik, pa bi to možda moglo značiti da će Matošević istupiti iz Poglavarstva.

Pavat je na to dodao: »Ako član predsjedništva SDP-a ne poštuje pravila koalicije i stranke, ne znači li to da se predsjedniku stranke trese stolica?«. Također, rekao je da se IDS intenzivno sprema za rujanske izbore u mjesnim odborima te da su u stranku u posljednjih mjesec i pol učlanili 60 novih, mladih članova.

Kos je uz to naglasio da predsjedništvo IDS-a podupire sve zaključke Gradskog vijeća u vezi s radom gradskih poduzeća

S. Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S