NEWS

KORADO KORLEVIĆ U MMC-u LUKA GOVORIO O ŽIVOTU U SVEMIRU

14.10.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / KORADO KORLEVIĆ U MMC-u LUKA GOVORIO O ŽIVOTU U SVEMIRU

Prekjučer je u MMC-u Luka u sklopu SMS razgovora Korado Korlević održao predavanje na temu »Život u svemiru«. Intrigantna tema koja bi nam trebala odgovoriti na vječno pitanje »Jesmo li sami?« nema laganog odgovora.
– Materija je u svemiru raspoređena u vlakna na kojima se nalaze čvorići. Ti su čvorovi nakupine galaksija. Jednu galaksiju sačinjava 100 milijardi zvijezda, a to je brojka koja nam malo što može objasniti jer je ljudski um jednostavno ne može pravilno zamisliti. Jedna od takvih je i galaksija u kojoj se mi i naše Sunce nalazimo. Tek za 20 godina imat ćemo mapu dvije milijarde zvijezda koje nas okružuju, a nadam se da razumijete kako je to zapravo samo jedan sićušan dio svemira – kazao je Korlević.
– Za početak moramo se zapitati što je to zapravo život. Dobra definicija mogla bi biti: živo je sve ono što se može razmnožavati i evoluirati – nastavio je Korlević. »Kada se uzmu u obzir svi faktori, život je moguć samo na jednom prstenu bilo kojeg sunčevog sustava, a ta zvijezda se mora nalaziti samo u određenom prstenu bilo koje galaksije. Kada tražimo život na drugim planetima, sigurno nas ne zanimaju bakterije, biljke ili životinje – želimo pronaći nekoga tko nam je sličan. Dakle, tražimo tehnološku civilizaciju koja je slična nama. No budući da tehnološka civilizacija zbog svoje prirode jednostavno ne može dugo opstati, šanse da ju pronađemo još su manje«, kazao je Korlević.
Zanimljiv je protokol kod »slušanja« svemira. Ako i kada netko na nekoj frekvenciji uspije izolirati nešto što bi se moglo protumačiti kao poruka iz svemira, prvo se moraju obavijestiti državne institucije. »Obznaniti to otkriće javnosti nije nužno. Nakon toga frekvencija na kojoj smo primili poruku se čisti. Na njoj se više ništa ne šalje, ali ne zato da bismo ih bolje čuli, već da oni ne čuju nas! Dakle, budući da smo tehnološka civilizacija koja je dosegla svoju dekadentnu fazu i koja čeka svog barbarina da ju pomete – nećemo osvojiti svemir, a ako nas netko nazove, nećemo se ni javiti«, zaključio je Korlević. B. Vincek, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email