NEWS

KONFERENCIJA ZA NOVINARE PRVOG POREČKOG I DRUGOG ISTARSKOG IDS-ovca

20.04.2006. 00:00; ; Početna / Politika / KONFERENCIJA ZA NOVINARE PRVOG POREČKOG I DRUGOG ISTARSKOG IDS-ovca
623Kain.jpg

 POREČ – Predsjednik porečke IDS-ove podružnice Edo Kos sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je odgovorio na, kako je rekao, neistine i laži Udruge Naš Poreč, koja u Nezavisnoj listi Rajke Lesić Mudrić predstavlja i političku opciju u gradu. Svoje stavove o »slučaju Jakovčić« i dvostrukim mjerilima iznio je i potpredsjednik stranke Damir Kajin.

– Sigurno dobar dio radova u gradu kasni, ali smo operativno vlast preuzeli lani u srpnju i nismo imali puno vremena za pripremu svih projekata koji su pokrenuti i čija je vrijednost približno 70 milijuna kuna. Građani su bili na vrijeme obaviješteni i sigurno će za mjesec, mjesec i pol, kada sve bude gotovo, biti zadovoljni, rekao je Kos odgovarajući na optužbe Joze Nujića i Jusufa Šehanovića o neprimjerenom vremenu građevinskih radova u vrijeme Uskrsa.

– Začudilo me da sveučilišni profesor Šehanović zbog građevinskih radova za Uskrs spominje balvan-revoluciju u Poreču. To je u najmanju ruku neprimjereno, naglasio je Kos. Uz to, rekao je da je predmet »Jakovčić« u vezi s kućom u Ulici 8. marta poslan Državnom odvjetništvu u Zagreb i da ne treba prejudicirati ishod. Donio je novinarima rješenja o plaćanju poreza na korištenje javne površine od ukupno nešto manje od 14.000 kuna za 54 četvorna metra prilikom gradnje Jakovčićeve kuće (od 3. prosinca prošle do 15. travnja ove godine), jer je Nujić rekao da je platio samo za pet četvornih metara.

Kos je napomenuo da je Nujić, osim što vodi Udrugu Naš Poreč, koja je imala svoju listu na lokalnim izborima i osvojila dva mandata, član predsjedništva istarskog Hrvatskog bloka, pa Kos sumnja da priopćenjima kao što je bilo posljednje zapravo »zagovara ciljeve Pašalićevog Hrvatskog bloka«. »Pitam zašto vijećnik Marko Gudeljević ne govori javno o tome kako je kupio palaču Vergotini, koja je trebala biti gradska? Vijećnica je mjesto gdje se problemi mogu pojasniti. Ne trebamo se prepucavati preko novina i to neistinama i lažima«, poručio je Kos. A Kajin se nadovezao poznatim stavom o tome kako oni koji su prije 10-ak godina doselili u Istru, u slučaju Nujića iz BiH, sada pokušavaju osvojiti vlast, što je legitimno i govori o tolerantnosti Istrana i što će »IDS do posljednjeg daha braniti«. Kajin kaže da mu ne smeta da oni koji su tek došli u Istru nastoje postići sve, pa i sudjelovati u odlučivanju, ali mu, kaže, smeta što ne žele usvojiti vrijednosti lokalnog stanovništva. »Oni ne vide da sve ovo što se događa Jakovčiću proizlazi iz toga što je on u IDS-u. Ne branim njegovu bespravnu gradnju podruma, Jakovčić je napravio dosta gluposti, ali kupovina kuća u Svetom Jurju nije glupost, jer se to onda tako normalno radilo u Hrvatskoj i ne možemo pristati na dvostruka mjerila«, rekao je Kajin. Najavio je da će Klub vijećnika IDS-a postaviti Vladi niz pitanja: koliko je nekretnina u Hrvatskoj prodano direktnom pogodbom od 1954. do 1997. godine, jesu li sudovi u Istri prodavali neposrednom pogodbom općinsku zemlju na Bujštini, je li država na isti način ustupala nekretnine na Bujštini, bi li trebalo poništiti dodjelu zemljišta PIK-ovima i hotelskim kućama bez natječaja te smiju li jedinice lokalne samouprave prodavati zajedničke dijelove zgrada. Kajin očito zna odgovore na ta pitanja, i najavljuje da će u slučaju da odgovori budu istiniti predložiti moratorij na sve sudske postupke zbog prodaje općinskih nekretnina neposrednom pogodbom. Naravno, osim Jakovčićevog slučaja, u kojem je presuda pravomoćna. Kajin je komentirao i bombu u dvorištu Plinija Cucurrina, za koju kaže da »…sigurno nije djelo radnika TDZ-a, već neriješenih odnosa između onih koji su postavili bombu i Cucurrina. Nije to istarska politička pozornica. Ovdje se može ratovati riječima, a ne i oružjem«, zaključio je Kajin.

Print Friendly, PDF & Email