NEWS
HALF – s

Gradska knjižnica Poreč oglašivač godine, a kampanja 100% COVID free putovanje osvojila svijet!

2021-06-17_10h47_58
S lijeva na desno: kreativni direktori Studija Sonda Sean Poropat i Jelena Fiškuš te ravnateljica Gradske knjižnice, Irides Zović na dodjeli Ideja X – Grand Prix
17.06.2021. 10:50; ; Početna / Gospodarstvo / Gradska knjižnica Poreč oglašivač godine, a kampanja 100% COVID free putovanje osvojila svijet!

Komunikacijska kampanja male Gradske knjižnice Poreč u tjedan dana osvojila Hrvatsku, Europu i čitav svijet, a najnevjerojatnije je to da je GK Poreč proglašena oglašivačem godine!

100% COVID FREE PUTOVANJE komunikacijski je koncept Gradske knjižnice Poreč, koji je u samo tjedan dana na više kontinenata osvojio respektabilan dio najvažnijih svjetskih, europskih i hrvatskih nagrada, a skromnu malu porečku knjižnicu prometnuo u oglašivača godine, u konkurenciji s oglašivačima s uistinu značajnim budžetima za oglašavanje.    

Kampanja Gradske knjižnice Poreč 100% COVID FREE PUTOVANJE, osmišljena od strane kreativnog studija Sonda, osvojila je u proteklih tjedan dana na više kontinenata iznimne rezultate (4 Grand prixa, 4 zlata, srebro, broncu i merit) za komunikacijski projekt 100% COVID free putovanje, koji je građanima omogućio putovanje u doba pandemije, koristeći pritom rabljene plakate turističkih agencija i povezujući ih s internetskom stranicom knjižnice i knjigama, a korisnicima je ponuđeno i slanje razglednica s „putovanja“!

Prvo priznanje ono je ONE SHOW-a, jednog od najvažnijih svjetskih natjecanja iz područja oglašavanja, dizajna, i zabave, sa sjedištem u NewYorku. Kampanji je međunarodni stručni žiri dodijelio priznanje One Show Merit, u oštroj konkurenciji prijava iz čak 53 zemlje, i to u kategoriji Integrated, koja inače slovi za jednu od najtežih kategorija, obzirom da kreativni koncepti moraju biti realizirani kroz više komunikacijskih kanala i integrirani u jedinstvenu i relevantnu cjelinu.  

Potom je ugledna institucija za ocjenu radova u dizajnu i kreativnim komunikacijama, European Design Awards, kampanji dodijelila jednu od dvije najvrijednije nagrade tog europskog natjecanja: nagradu žirija. Ova nagrada dodjeljuje se radu koji se od svih prijavljenih istaknuo važnom porukom. Isti rad osvojio je zlato u kategoriji Promotion/Serija plakata. Važnost nagrade žirija dodatno naglašava činjenica da njega ne čine profesionalni dizajneri kao u većini natjecanja, već skupina teoretičara i kritičara dizajna, novinara te urednika uglednih dizajnerskih časopisa. Nagradu žirija Studiju Sondi tijekom online dodjele dodijelio je urednik Eye Magazinea,John L. Walters (UK).

Naposljetku je kampanja trijumfirala i na domaćem terenu. Na zagrebačkoj inačici Dana Komunikacija (DK Home presented by A1), vodećem događanju tržišnog komuniciranja u Hrvatskoj, 14. i 15. lipnja dodijeljene su joj najvažnije nacionalne nagrade za kreativnost i efikasnost u oglašavanju:  Ideja X, Mixx i Effie. U sva je tri natjecanja 100% COVID free putovanje osvojilo Grand Prix, a pritom u različitim kategorijama i 3 zlata, jedno srebro i jednu broncu. Nagrada Effie mjeri povezanost između marketinških aktivnosti i tržišnih rezultata – efikasnost, dok je MIXX natjecanje koje, po međunarodnoj licenci IAB-a, nagrađuje najbolje digitalne kampanje i digitalne alate/platforme u području tržišnih komunikacija. Kod obje nagrade kriteriji obuhvaćaju ocjenu kreativnosti, strategije i postignutih rezultata. Ideja X se pak dodjeljuje najboljim kreativnim dostignućima bez obzira na vrstu medija.

Najzanimljivija je činjenica, a koja dokazuje moć kreativnosti, ta da je Gradska knjižnica Poreč s gotovo nepostojećim budžetom za oglašavanje na Ideji X proglašena Oglašivačem godine, ostavivši iza sebe čak i globalne kompanije koje godišnje izdvajaju značajne budžete za oglašavanje, poput primjerice banaka, telekomunikacijskih kuća, ili lanaca maloprodaje!

Iz navedenog proizlazi da su Gradska knjižnica Poreč i Studio Sonda protekle godine uspjeli ostvariti najkreativniju, najefikasniju i digitalno najrelevantniju kampanju u državi.

Opis kampanje:  https://sonda.hr/hr/100-covid-free-putovanje/

Video o kampanji:
https://www.youtube.com/watch?v=Uf8AHAEam6o

O Studiju Sonda:

Nezavisni kreativni studio za dizajn i komunikacije iz Vižinade. Pobornici su ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni, a najbolji okidač za kreativnost sadržajan je i ispunjen život. U inspirativnoj sredini malog mjesta Vižinada na poluotoku Istra (Croatia), s pogledom na zelene brežuljke, stvaraju globalno prepoznate projekte s područja dizajna i komunikacija. Mnogi od njih dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja poput: Cannes Lions, Red Dot Best of Bests, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva,  AIGA, Golden Drum, Cannes Lions Shortlist, ICOGRADA i brojnih drugih.

O Gradskoj knjižnici Poreč:

Gradska knjižnica Poreč organizator je „BOOKtige“ – međunarodnog festivala pročitanih knjiga, koji svojim sadržajima i atmosferom već četrnaest godina osvaja goste i posjetitelje. Posebnost festivala je ponuda rabljenih knjiga na sajmu BOOKtižin koje Knjižnici doniraju građani, a njegovu okosnicu čini predstavljanje vrijednih antikvarnih izdanja vodećih antikvarijata iz zemlje i inozemstva. U višednevnom programu, koji uključuje predstavljanja i promocije novijih izdanja knjiga te radionice i predavanja, sudjeluju domaći i strani autori te uvaženi stručnjaci, a na taj se način zainteresiranoj publici približava knjiga i čitanje.

Na festivalu se dodjeljuje županijska Nagrada BOOKtiga najčitanijem domaćem autoru u narodnim knjižnicama Istarske županije, a podizanjem same manifestacije na županijsku razinu povezale su sve istarske narodne knjižnice, čime se doprinijelo boljoj prepoznatljivosti knjižnica kao ustanova u kulturi.

BOOKtigi je 2012. godine dodijeljena Pohvalnica Društva bibliotekara Istre za NAJprojekt – za najbolje zamišljen i realiziran projekt u knjižničarskoj struci.

Print Friendly, PDF & Email