NEWS

Komemoracija povodom 80. godišnjice stradavanja talijanskog antifašiste Alda Negrija

2024-05-09_11h08_23
09.05.2024. 11:11; ; Početna / Kultura / Komemoracija povodom 80. godišnjice stradavanja talijanskog antifašiste Alda Negrija

U povodu obljetnice smrti Alda Negrija, talijanskog antifašista koji je život izgubio 8. svibnja 1944. godine u sukobu s njemačkom vojskom položeno je cvijeće na mjestu pogibije, na nekadašnjoj stanciji Crljenka ispod vrsarskog aerodroma. Počast su mu odali članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč i Porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Aldo Negri, rođen u Labinu 1914. godine studirao je na Pomorskom institutu u Trstu, a diplomirao na Fakultetu pomorskih znanosti Sveučilišta u Napulju.

  1. pristupio je ilegalnoj antifašističkoj organizaciji narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) na Labinštini, čiji je bio član Pokrajinskog narodnooslobodilčkog odbora (NOO) za Istru u vrijeme kapitulacije Italije. Sudionik je III. zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske u Topuskom na kojem je predstavljao talijansku etničku skupinu.

Velike su mu zasluge za osnivanje NOO-a u Istri u mjestima s talijanskom većinom pučanstva. U veljači 1944. sudjelovao u osnivanju NOO-a za grad Rovinj, a u svibnju djelovao na Poreštini, gdje su ga na Stanciji Crljenka nad Limskim kanalom iznenadili fašisti iz Vrsarskoga garnizona. Stradao je nakon pruženog otpora.

(BŠ)

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email