NEWS
HALF MARATON S

ŠKOLSKI UDŽBENICI NA TERET PRORAČUNA ILI RODITELJA

02.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / ŠKOLSKI UDŽBENICI NA TERET PRORAČUNA ILI RODITELJA

Primjetna je šarolikost (su)financiranja nabavke udžbenika u istarskoj lokalnoj samoupravi. Dijelom je uvjetovana različitim materijalnim statusom općina i gradova, dijelom različitim »sluhom« za takvo trošenje javnoga novca. To je trošenje u praksi puno nekontroliranije, a time i skuplje nego što bi teoretski moglo biti da se uspostavi jedinstveni standard financiranja, povrata knjiga, ali i određivanja udžbenika. Valja svakako poštivati autonomiju lokalnih samouprava, i školstva, i nastavnika, ali očekivalo bi se više koordinacije, dugoročnog planiranja pa i solidarnosti na županijskoj raziniNajviše izdvaja Poreč – 790 tisuća kuna

Na Poreštini – Gradu Poreču i šest okolnih općina – samo se iz porečkog proračuna, i to prvi put, financira kupnja školskih udžbenika za svu djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole. To će koštati 790 tisuća kuna, a Grad će kupiti samo udžbenike, s time da pravo na njih imaju sva djeca koja pohađaju škole na području Poreča, ali i nekolicina njih koji tu žive, a školuju se u Svetom Lovreču i Višnjanu.

U općinama Vrsar, Višnjan, Sveti Lovreč i Kaštelir-Labinci nisu predvidjeli kupnju udžbenika za osnovnoškolce, dok se u Vižinadi već nekoliko godina proračunskim novcem kupuju udžbenici za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Ove godine u Vižinadi će ih dobiti 11 djece, što će koštati oko 7.500 kuna, a roditelji nisu obavezni vratiti ih, jer su u općinskoj upravi procijenili da se i nastavni programi i udžbenici prečesto mijenjaju….

T.T., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email