Kazalište: Igrali pred šačicom gledatelja

01.10.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Kazalište: Igrali pred šačicom gledatelja
628GO157618.jpg

 U subotu je otkazan nastup kazališne družine iz Beograda, koja je trebala nastupiti u dvorani hotela »Pical«, jer nije prodano dovoljno ulaznica, a umalo nije igrana ni predstava gostiju iz Vojvodine, koja prati »Dane Vojvodine u Istri«. Naime, u Teatrinu Zajednice Talijana bila je u publici tek šačica ljudi. Ovoga puta glumci su ipak odlučili odraditi posao zbog kojega su došli, pa je nekolicina Porečana odgledala predstavu »Greta«, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

A radi se o, prema ocjenama kritike i srpske publike, vrhunskoj komediji nastaloj prema tekstu njemačkog književnika i glumca Luca Hibnera, koji je komad napisao za suprugu i sebe, jer su oboje glumci, ali je nikada nisu igrali. Predstavu je režirao Boris Liješević, glume Jasna Đurčić i Boris Isaković, a za te su uloge nagrađeni na Danima komedije u Jagodini. Predstava je gostovala i u beogradskom Ateljeu 212, gdje je pozdravljena ovacijama, a riječ je o naizgled jednostavnoj priči o nastajanju kazališne predstave, o odnosu glumaca i redatelja.

Vješto su u radnju ukomponirane komične situacije, ali i tuga, razočaranja, muke, suze i sav zamislivi spektar emocija i situacija koji su dio nadahnuća i atmosfere u kojoj se stvara kazališna predstava. Pred šačicom gledatelja vjerojatno iznimno težak zadatak, a što ih tek očekuje u Rovinju?

S.M. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email