NEWS

Kaštelir: Općina zemljište ne daje u koncesiju

29.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Kaštelir: Općina zemljište ne daje u koncesiju
63Kaštelir1.jpg

U općinskom programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, donesenom prije tri godine, predviđeni su samo zakup i prodaja, no ne i koncesija. Stoga se zahtjevu Agrolagune za dobivanje koncesije ne može udovoljiti, zaključio je načelnik Enio Jugovac na prekjučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća nakon poduže rasprave. Agrolaguna je, naime, tražila koncesiju za zemljište koje je dosad obrađivala na području te općine, i to za 187 hektara. Ove i sljedeće dvije godine ta tvrtka na Poreštini planira zasaditi 500 hektara novih vinograda i isto toliko maslinika. Općina se, donoseći postojeći program, odlučila samo na prodaju i zakup, a ne koncesiju, pojasnio je Jugovac, jer tako zemljište ostaje u njenoj nadležnosti, tim više što o koncesiji odlučuje država.

No, kako je rekao Bruno Legović, nezavisni vijećnik i direktor Agrolagune, upravo to navodi njegovu tvrtku da traži koncesiju. Zakup je, navodi, nejasno definirana pozicija koja ovisi o sastavu Općinskog vijeća, koje se mijenja svake četiri godine, i time je podložna eventualnim promjenama.

– Općini bi trebala biti u interesu dugotrajna koncesija, prodaja ni u kojem slučaju, jer onda ostaje bez imovine. To su već prihvatili u Gradu Poreču i Općini Vižinada. Sredine koje prihvate našu ponudu najviše će profitirati jer ćemo na ta područja usmjeriti svoju proizvodnju, rekao je Legović.

Načelnik Jugovac primijetio je da Agrolaguna i sada nelegalno koristi državno poljoprivredno zemljište, ne plaća najamninu i dobiva državne poticaje, s čime se nije složio Legović, koji je rekao da su oni sve svoje obveze u odnosu na dosadašnje ugovore podmirili i platili sve naknade za korištenje zemljišta. Zaključno s prošlom godinom to iznosi 1,2 milijuna kuna, a općine imaju pravo od države, na račun toga, dobiti svojih 50 posto. Vijećnik HDZ-a Valter Bratović predložio je da se o svemu još jednom razmisli i zaključak donese na sljedećoj sjednici. To je prihvatio i načelnik Jugovac, no Legović je komentirao da će tada već biti kasno, jer koncem rujna istječe rok za izmjene postojećih programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Vijećnici su na sjednici ukratko raspravili šestomjesečni proračun, koji je, kao i svake godine, u tom razdoblju vrlo oskudan. Prihodovano je tek milijun i pol kuna, što je izuzetno malo, ali zbog sezonskog obilježja poslovanja uobičajeno, pa se većina prihoda slijeva u proračun tijekom jeseni. »Budući da je trenutno stanje već sada puno bolje, uvjeren sam da ćemo sve planirane poslove, kao i rebalanse proračuna, uspjeti ostvariti«, rekao je Jugovac.

Vijećnici su se složili da se udovolji molbi Zajednice Talijana Labinci za 99-godišnje korištenje pripadajućeg im zemljišta. Riječ je o prostoru na kojem se nalazi boćalište, a to im je potrebno da bi mogli tražiti novac iz Italije za obnovu krova i uvođenje grijanja.

Vijećnici su jednoglasno imenovali Enija Jugovca članom Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe porečkog Centra za zaštitu od požara.

V. Md., Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email