NEWS

Kaštelir: »Ne« izgradnji u Rogovićima

12.10.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Kaštelir: »Ne« izgradnji u Rogovićima

Planiran na iznos od 10,4 milijuna kuna, u prvoj je polovici godine u prihodovnoj strani realiziran u iznosu od 4,8 milijuna kuna ili 46 posto, a u rashodovnoj u iznosu od 2,4 milijuna kuna ili 23 posto. Obrazlažući proračun, načelnik Enio Jugovac dosadašnje je ostvarenje ocijenio jako dobrim, pogotovo u usporedbi s prethodnim godinama.

U prvoj polovici godine treba istaći prihode od prodaje općinskog zemljišta u iznosu nešto većem od godišnje planiranih 2,5 milijuna kuna. U zadovoljavajućem iznosu od 374 tisuće kuna ili gotovo 50 posto od godišnje planiranog realiziran je porez na dohodak, a isti postotak prihoda ostvaren je i od poslovnih prostora danih u zakup, odnosno 34,8 tisuća kuna. Ostvareno je čak 109 tisuća kuna poreza na dobit, odnosno 29 tisuća kuna više od godišnjeg plana, što je, prema riječima načelnika Jugovca, posljedica povećane gospodarske aktivnosti u poslovnoj zoni.

Godišnji plan prebacio je i porez na promet nekretnina, od kojeg su ubrane 634 tisuće, a godišnje je planirano 450 tisuća kuna. Komunalnim doprinosima također mogu biti zadovoljni s iznosom od 754 tisuće, a godišnje je planirano 700 tisuća kuna.

S druge strane, u prvoj polovici godine podbacio je porez na tvrtke: od godišnje planiranih 60 tisuća kuna, prihodovano je svega 2,2 tisuće kuna. Načelnik je, međutim, napomenuo da će se u drugoj polovici godine i naplata tog poreza intenzivirati. Nikakva sredstva od planiranih 4,5 milijuna kuna nisu dosad dobivena od tekućih i kapitalnih potpora iz državnog ili županijskog proračuna, a do kraja godine sredstva iz tih izvora teško se mogu očekivati, izuzev pomoći Grada Poreča i Općine Vrsar.

Usvojeno je izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenom uvidu u općinski proračun i financijska izvješća za prošlu godinu kojim nisu utvrđene nepravilnosti.

Na osnovi ankete među žiteljima Rogovići nije prihvaćen zahtjev poduzeća Global tours za izgradnju trgovine, društvenih prostorija i parkirališta u tom naselju, budući da se većina anketiranih mještana očitovala protiv.

K. Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email