NEWS

Kaštelir: Kaštelirci se znaju zabaviti

27.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Kaštelir: Kaštelirci se znaju zabaviti
769Kaštelir-Sv.-Kuzma.jpg

Ovog su vikenda Kaštelirci i njihovi gosti proslavili blagdan svetih Kuzme i Damjana nizom pučkih igara i zabavnih programa, a proslava je završena misom i procesijom prekjučer ujutro.

U subotu navečer mladi su se zabavljali u La kabana klubu uz Divlje jagode, a sunčano nedjeljno jutro bilo je idealno za sportsko nadmetanje nogometaša i gađanje glinenih golubova. Vrijeme za ručak označio je koncert limene glazbe, a nakon kratkog odmora u lođi na Placu, ispred koje se na jednom štandu moglo kupiti i domaćeg voća i povrća, okupili su se kartaši za turnir u briškuli i trešetu.

Tri sata trajalo je nadmetanje prije oglašavanja pobjednika, a u međuvremenu su posjetitelji mogli razgledati izložbu gigantskih cuka u uredu lokalne Turističke zajednice gdje je pripremljen izbor najteže, odnosno najveće. Imalo se što birati jer je niz ogromnih plodova bio impozantan, a svaki je privlačio pažnju drugačijim šarama i bojama. Kad čovjek ogladni, u Kašteliru nema zime – nekolicina složnih žena koje okuplja Nevenka Kocijančić iz TZ-a gulile su grampere za pomfrit i grijale roštilj za ćevapčiće, točile vino… Trebalo je energije za ples uz Užanca bend koji je svirao na Placi ispred crkve, negdje do ponoći.

Znaju se organizirati i zabaviti Kaštelirci, komentirao je susjed iz Višnjana, gledajući kako bi »sadnicu« prenio u svoje mjesto. Kaštelirski recept je prokušan – domaće snage koje okupe Općina i TZ dostaju za odličnu zabavu, pa fešta ne može ne uspjeti. Neko će vrijeme Stelio Prodan i Nediljko Malenica Žuti ponosno hodati Kaštelirom kao najbolji kartaši u svom kraju, ali i Branko Bakša, čija je cuka teška 57,5 kilograma proglašena najvećom. Bit će sačuvana za Noć vještica, zajedno s drugom najvećom Mauricija Legovića koja je težila 57 i trećom Maura Legovića od 54 kilograma.

S. M., Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email