NEWS
Best of Poreč

KATALIN LADIK: ZVUCI „BAGAT“ MAŠINE PREVEDENI U SLIKE

Ladik_sivaca masina
13.07.2016. 11:04; ; Početna / Kultura / KATALIN LADIK: ZVUCI „BAGAT“ MAŠINE PREVEDENI U SLIKE

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru koji se u Poreču održava već četvrtu godinu za redom, u porečkom hotelu Valamar Riviera gostovala je istaknuta  mađarska umjetnica Katalin Ladik.

Uz pisanje pjesama, Katalin stvara zvučne pjesme i vizualnu poeziju, bavi se performans artom, piše i izvodi eksperimentalnu glazbu i audio drame. Istražuje jezik kroz vizualnu i vokalnu ekspresiju, kao i kroz pokret i geste. Njezini radovi su u mediju kolaža, fotografije, zvučnih zapisa, performansa i happeninga u urbanim i ruralnim okolinama.

Ova iznimno aktivna umjetnica, spisateljica i performerica, inspirirana Porečom, odlučila je izvesti performans „Circe di Parenzo“. U oronulom ambijentu jednog porečkog dvorišta, koje se čini u suprotnosti s ostalim dijelovima grada, Katalin je povezala vizualne partiture koje stvara već dugi niz godina i svoj interes za auditivna istraživanja glasa i pjevanja. Sjedeći za starinskom šivaćom mašinom marke „Bagat“, uz zvučnu podlogu koju ona proizvodi, Katalin je, uz pjesmu, prevodila zvukove šivaće mašine u vizualne partiture.

Vizualne partiture stvorene tijekom performansa će, zajedno s video dokumentacijom, biti izložene na izložbi „Umjetnik na odmoru“ koja se tradicionalno održava nakon projekta u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Tako će i zagrebačka publika imati priliku upoznati se s umjetničkim izričajem ove značajne umjetnice, kao i ostalih sudionika projekta.

„Umjetnik na odmoru“ u Valamaru projekt je čiji je autor Marinko Sudac, a organizira se u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d., Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Misija mu je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih avangardnih umjetnika koji će po tjedan dana boraviti u ekskluzivnim Valamarovim objektima. Neki od istaknutih svjetskih umjetnika koji će se ove godine predstaviti u Valamaru su i Lev Nussberg (Rusija), Raša Todosijević (Srbija), István Nádler (Mađarska), Philip Corner (SAD), Calin Dan (Rumunjska) i Boris Mikhailov (Ukrajina).  Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza umjetnici imaju priliku, kroz neformalna druženja, upoznati druge umjetnike, ali i teoretičare, povjesničare umjetnosti i muzejske stručnjake. Do sada je, u sklopu ovog projekta, više od 50 međunarodno priznatih umjetnika provelo dio svog ljetnog odmora u Hrvatskoj.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani