NEWS
VALAMAR-S-sezona

Kaštijun usred sezone zaustavlja preuizmanje smeća u kojem se nalazi proizvodni i biootpad iz hotela, trgovina…

obilazak_KASTIJUN_(2)A
07.08.2021. 09:02; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Kaštijun usred sezone zaustavlja preuizmanje smeća u kojem se nalazi proizvodni i biootpad iz hotela, trgovina…

U petak, 6. kolovoza 2021. godine predsjednica Uprave Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun Vesna Dukić uputila je dopis gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i i istarskom županu Borisu Miletiću u kojem navodi da u Centar pristižu ogromne količine otpada.

Dnevni kapacitet postrojenja je 390 tona, a Dukić u dopisu navodi kako u ŽCGO Kaštijun pristiže 474 tona dnevno, odnosno, da je od početka tjedna do danas pristiglo 1.916 tona otpada i da „pucaju po šavovima“. Rezultat će biti, upozorava, neugodni mirisi s bioreaktorske plohe.

U navedenom dopisu traži se naputak što učiniti i kako postupati.

„Nažalost, novu vlast u Puli dočekalo je ono na što je gospođa Koviljka Aškić upozoravala od kada je Centar pušten u rad i sada se iznenada u Upravi Kaštijuna probudila savjest i saznanje da se u Centar ne bi smjelo zaprimati količine veće od kapaciteta postrojenja i da smrad ipak postoji, unatoč negaciji s njihove strane unatrag dvije godine. Nažalost, u Istarskoj županiji ne postoje kompostane, sustav prikupljanja biootpada, sortirnice i slično i u ovom trenutku, jedino što Grad Pula može učiniti je ne preuzimati otpad od gospodarskih subjekata, odnosno hotela, kampova, trgovačkih centara, u kojem se nalazi biootpad i drugi proizvodni otpad, a koji su oni i zakonom dužni izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada“, poručio je gradonačelnik najvećeg istarskog grada Pule Filip Zoričić.

Trgovačko društvo Pula Herculanea je u petak, 6. kolovoza najavilo da će uputiti dopis svim subjektima od kojih preuzimaju otpad da neće biti u mogućnosti preuzeti miješani komunalni otpad u kojem se nalazi proizvodni otpad.

„Ostale jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji trebale bi poduzeti isto, ali to prepuštamo županu koji je prošli tjedan, isto tako iznenada, odlučio sazvati sve načelnike i gradonačelnike IŽ kako bi ih upozorio da na Kaštijun pristižu prevelike količine otpada. Uzaludno je sada govoriti da se moglo graditi i sortirnice, kompostane i bioplinska postrojenja novcima EU jer za to nije bilo sluha niti od tadašnjeg gradonačelnika Miletića, a niti od tadašnjeg župana Radina koji su uporno negirali postojanje problema na Kaštijunu zbog sastava i količina otpada koji na njega pristižu u ljetnim mjesecima“, jasan je gradonačelnik Zoričić.

REX

Print Friendly, PDF & Email