NEWS
VALAMAR-S-sezona

Kaštelirski vinari prvi put zajedno na Vinistri

Kaštelir - Labinci Vinari 2- 20230502
03.05.2023. 18:02; ; Početna / Gospodarstvo / Kaštelirski vinari prvi put zajedno na Vinistri

Na ovogodišnjoj 29. po redu međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistra, koja će se u sportskoj dvorani Žatika u Poreču održati od 5. do 7. svibnja, sudjeluju i tri vinarije iz općine Kaštelir-Labinci: Cossetto, Legovina i Radoš. Njihovi su štandovi, označeni brojevima 2, 3 i 4, odmah lijevo od prvih ulaznih vrata u izložbenu dvoranu, pa je ovo zapravo prvo zajedničko predstavljanje vinarija i vina općine Kaštelir-Labinci na Vinistri pod pokroviteljstvom Općine Kaštelir Labinci i udruge Vitis.

„Našu općinu Kaštelir-Labinci već nekoliko godina brendiramo kao zavičaj vrhunskih autohtonih proizvoda, među ostalim i sloganom ‘gdje moderan život susreće tradiciju’, a prošle smo godine primljeni i u mrežu najboljih turističkih sela na svijetu. Dio zasluga za sve to nedvojbeno pripada i našim vinarima, koje izuzetno cijenimo i uvijek s ponosom promoviramo”, izjavio je ovom prigodom načelnik općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović.

Svaka je od ove tri vinarije specifična i na vlastiti osebujni način njeguje višegeneracijsku obiteljsku vinarsku tradiciju. Vinariju Cossetto, smještenu u selu Roškići, zajedno vode supružnici Alfredo i Melinda Cossetto i njihove kćeri Denis i Grazia. Uz svježu malvaziju, teran i rose od terana te poluslatki muškat bijeli, vinarija Cossetto proizvodi i odležane varijante malvazije i chardonnaya, crnu kupažu Mozaik, bijelu kupažu Vale la pena te pjenušce od terana i od muškata bijelog.

U selu Mekiši smještena je vinarija Legovina, koju zajedno vode otac i sin Valter i Marko Legović. Na ovogodišnjoj Vinistri tri su njihova vina iz berbe 2022. nagrađena srebrnim medaljama: chardonnay, merlot i teran, a proizvode još i malvaziju, sauvignon blanc, cabernet franc i druga vina, a iz posebno dobrih godina nastaju njihove kupaže Nobile blanc i Nobile noir te odležana malvazija Matura.

Dejan Radoš vodi vinariju Radoš smještenu u selu Tadini, a etikete njezinih vina – malvazije, terana, muškata žutog te rosea od borgonje – krasi crtež stare krušne peći iz njihova dvorišta kojeg je za boravka u selu Tadini naslikao slikar i putopisac Matija Pokrivka.

Vina vinara iz općine Kaštelir-Labinci mogu se pobliže upoznati i na enogastronomskim manifestacijama u ovoj općini, od popularne kaštelirske Granperijade, preko ljetnog tjednog degustacijskog programa Friday Tasting pa do ljetnih glazbeno-vinskih večeri u Kašteliru. Sve tri vinarije su članice poljoprivredne udruge Vitis pa će, kako najavljuje predsjednik udruge Marko Bratović, uz zajedničke nastupe na poljoprivrednim sajmovima diljem Istre, njihova vina biti dostupna i u prodavaonici autohtonih proizvoda koja će uskoro biti otvorena na mjesnom trgu u središtu Kaštelira.

Prvi zajednički nastup kaštelirskih vinara na Vinistri, kojeg podupiru Općina Kaštelir-Labinci i ovdašnja poljoprivredna udruga Vitis, tako je idealna prilika da preko vina saznate i za druge privlačne zanimljivosti iz kraja gdje „moderan život susreće tradiciju”, i dođete ih pobliže upoznati na mjestima gdje one nastaju.

 

Print Friendly, PDF & Email