NEWS
VALAMAR-S-sezona

Kaštelir – Labinci: Broj turističkih postelja nadmašio broj samih stanovnika

kastelir-tz
22.11.2018. 18:44; ; Početna / Gospodarstvo / Kaštelir – Labinci: Broj turističkih postelja nadmašio broj samih stanovnika

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre) TZ Kaštelir-Labinci bilježi čak 30 posto više raspoloživih kreveta u odnosu na lanjsku godinu * TZ je ovog ljeta pokrenula romantični koncert “Romance & wine in Kaštelir”, ljetno kino u Kašteliru, obilježavanje Svjetskog dana turizma, a unaprijedila festival od krumpira, tradicionalnu Gramperijadu

Iako im općinski teritorij ne doseže do Jadranskog mora koje im je nadohvat ruke, Tarska vala se nalazi na samo dva kilometra od općinske granice, Općina Kaštelir-Labinci okružena općinama Višnjan, Vižinada, Grožnjan, Brtonigla, Tar-Vabrigom i gradovima Porečom i Novigradom posljednjih godina postiže zavidne turističke rezultate. Stoga neće začuditi da se tijekom ove godine bilježi čak 30 posto više raspoloživih kreveta u odnosu na lanjsku godinu, i to većinom u kućama za odmor te objektima u domaćinstvu.

– Turistička zajednica Općine Kaštelir Labinci u 2018. godini zabilježila je porast noćenja od 9 posto u odnosu na 2017. godinu. Početak rastućeg trenda zabilježen je u prvih pet mjeseci ove godine povećanjem noćenja za 37 posto. Sve je više registriranih iznajmljivača kojih je na današnji dan 367 te je na raspolaganju 404 turističkih smještajnih objekata s čak 1.909 ležaja, kaže Romina Sinosich, vanjska suradnica Turističke zajednice Kaštelir-Labinci. To znači da je sada u Kašteliru i Labincima broj turističkih postelja znatno nadmašio broj stanovnika s obzirom da je na posljednjem popisu stanovništva ta rastuća općina brojala 1.463 stanovnika. Sinosich ističe važnost odlične suradnje TZ s Općinom koja joj pruža logističku i financijsku potporu.

Već u rujnu dosegli lanjske rezultate

– TZO Kaštelir Labinci je već 10. rujna dostigla cjelogodišnju brojku noćenja lani, koja je iznosila 71.106 noćenja. Do 12. studenog na području općine realizirano je oko 76.000 noćenja. Broj dolazaka i turista na području općine također se proporcionalno povećao; 7.813 dolazaka te 7.826 prijavljeni gost. Ako uzmemo u obzir da općina Kaštelir-Labinci bilježi iz godine u godinu konstantan rast noćenja i dolazaka, ovogodišnje povećanje noćenja do polovice listopada od 9 posto do polovice listopada potvrđuje trend rasta. Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2018. godini, čak 65 posto otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem, kaže Sinosich.

– Spomenuti podatak ima posebno značenje obzirom da dokazuje kako mikrodestinacija poput općine Kaštelir Labinci raspolaže s potencijalom privlačenja gostiju više i visoke platežne moći, kaže Sinosich dodajući da TZ sada radi čitave godine kako bi se mogli javljati na turističke natječaje.

– Na placu u Kašteliru planiramo urediti turistički info punkt, koji bismo izdvojili od turističkog ureda, kaže općinski načelnik Enio Jugovac.

– Puno je više turista i njima se neki novi sadržaj mora ponuditi, nastavlja Sinosich. Ovogodišnje aktivnosti bile su usmjerene prema oživljavanju, vidljivosti te promociji ovog kraja u najširem smislu; promociji i valorizaciji tipičnih autohtonih proizvoda i doživljaja; unapređenju svih elemenata turističkog proizvoda područja; boljoj povezanosti između javnog i privatnog sektora; unapređenju tradicionalnih manifestacija te organizaciji novih te unapređivanje općih uvjeta boravka gostiju.

Valorizirali središnji park u Kašteliru

– TZO Kaštelir Labinci od svojeg novog konstituiranja u svibnju ove godine, provodi konstantan obilazak, suradnju i povezivanje sa svim lokalnim, direktnim i indirektnim sudionicima turističke ponude, odnosno proizvođača autohtonih proizvoda, koji su temeljni resurs i potencijal ovog kraja. Uz novonastalu pozitivnu suradnju te prave kanale promocije i valorizacije, Općina ima za cilj prepoznatljivost turističke mikrodestinacije, kaže Sinosich. Od lipnja TZ konstantno i aktivno radi na promociji i valorizaciji teritorija općine te njezinih tipičnih proizvoda. Također, vrijeme i energija utrošena je na obilazak, upoznavanje te komunikaciju s lokalnim proizvođačima kako bi se što prije i kvalitetnije povezali u javnom-privatnom partnerstvu. Kada su u pitanju kulturno-zabavne manifestacije, koje se provode u cilju podizanja kvalitete turističke ponude destinacije kroz organizaciju događanja i manifestacije TZ nastavlja podupirati tradicionalne projekte, no, istovremeno, od velike je važnosti osmišljavanje novih, svježih događanja.

– Oživjeli smo intimni centralni park u Kašteliru iza župne crkve sv. Kuzme i Damjana održavši krajem srpnja romantični koncert “Romance & wine in Kaštelir” koji je bio izuzetno posjećen, a postat će tradicionalan. U samo smo događaj uključili naše vinare i proizvođače rakija koji su ondje nudili svoje proizvode, i njih želimo uključiti u sve buduće manifestacije. Organizacija tradicionalne Gramperijade, festivala od krumpira, ove je godine također podignuta na viši nivo što se također odrazilo na izuzetnu posjećenost uključujući brojne turiste, kaže Sinosich.

Pokusno ljetno kino u Kašteliru

Sredinom mjeseca kolovoza održano je prvo, pokusno ljetno kino u Kašteliru s projekcijom popularnog filma. Odaziv je prema procijeni organizatora bio odličan, pa će se iduće godine uz igrani film uvrstiti i dječji animirani film. Po prvi put ove godine, krajem mjeseca rujna, organiziralo se obilježavanje Svjetskog dana turizma – kulinarski show na starim špaherima, a na temu srdele i krumpira. S obzirom na podudarnost vremenskog termina s proslavom tradicionalne Kuzminje TZ je u dogovoru s Općinom odlučio spojiti manifestacije u jednu, a u cilju izbjegavanja dvostrukog financijskog troška”, zaključuje Sinosich najavljujući redefiniranje postojećih biciklističkih staza dogodine, a moguće i pokretanje općinske biciklijade. U općinu je naime stigla njemačka turistička agencija koja se prvenstveno bavi iznajmljivanjem bicikala, pa se očekuje suradnja i s tim dijelom privatnog sektora.

Načelnik Jugovac je dodao da se u veljači u Kašteliru slavi sveti Valentin kada se održava susret pjevačkih zborova, a u Labincima se slavi Sveti Ivan u kojima participiraju članovi tamošnje aktivne Zajednice Talijana. Izuzetno je zadovoljan radom amaterskih sportskih klubova (ženski i muški rukometni klub, te muški nogometni klub) koji privlače velik broj djece. Veliku sportsku dvoranu s rukometnim igralištem sagradili su 2008. godine, a budući da je osim domaćih klubova koriste i školarci (i to sufinancira Istarska županija), ali i odrasli malonogometni rekreativci s Poreštine, dobrim je dijelom samoisplativa (oko 70 posto).

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email