NEWS
Best of Poreč

Kartulina iz Vranići 51 (iz pera R.V.A.)

10.02.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Kartulina iz Vranići 51 (iz pera R.V.A.)
112Pict475.jpg

 

Finile su maškare, spaljeni su svi prošlogodišnji grijesi, a i jedan turski brod uz istarsku obalu. Osmijeh se vratio na lica Porečana, jer su im najavili, a neki od njih i pokazali "Zlatni zub" – festival smijeha. Time je najavljen kontinuitet, nakon klizanja smijeh. Treći činilac kontinuiteta je povijesna baština, arheološki nalazi, rekonstrukcija i obnova starogradske jezgre Poreča. Upravo sam pomislio, da nakon "tehničke Vlade RH" kasni "domaća" lokalna izvršna vlast, naime nova Vlada RH je donijela potrebne odluke za prevedivost novog zakona o javnoj nabavi, a Poglavarstvo Grada Poreča ovaj tjedan nije imalo jednu od svojih sjednica.

U Istarskoj sabornici okupili su se stručnjaci da iznesu svoja promišljanja na temu: kako i da li prezentirati javnosti porečki rimski forum. Naravno, javnost je prije toga očekivala informaciju: kada će otpočeti radovi na najavljenoj obnovi starogradske jezgre ( komunalna infrastruktura i novo popločenje ), te kada će se nastaviti radovi na prošlogodišnjem otkriću "mosta" na ulazu u Dekumanovu ulicu i njegove prezentacije oku javnosti, porečanima i turistima. Iz neslužnenih izvora saznajemo da je zapelo u službi sigurnosti "FINE" ?
Kada u glavi vršim inventuru najavljenih projekata pada mi na um i zapamćena najava: izgradnja kanalizacijskog kolektora Poreč – Servisna zona Bujići. Još prošle godine, 4. prosinca 2007. godine posao za izvođenje tih radova dobio je "Gemar", rok izvedbe je 120 dana. Znači, kolektor je trebao biti gotov 4. travnja 2008. godine, uredno prije turističke sezone. Preostalo je još 60 dana do tok roka, a novih informacija nema.
U Gradu Poreču i "zamjenska glasnogovornica" je bila na bolovanju ovog tjedna, pa nismo mogli pitati, no drugi tjedan je mjesec dana od prethodnog druženja gradonačelnika i novinara, pa ima nade da nešto i doznamo iz prve ruke.
Rok za montažu balona na otvorenom bazenu hotela "Pical" bio je 25. siječnja 2008. godine, no cementni "temelji" za balon se trebaju sušiti i stvrdnjavati 20 dana, pa se kasni već 16 dana ili u prijevodu: "temelji su cementirani u 5 do 12". Poslove pripreme za montažu je vodila Sportska zajednica Grada Poreča. Ukoliko znamo da ista još nije pripremila izvješće o izvršenju proračuna za 2007. godinu, nije predložila ili pozvala klubove da predlože proračun za 2008. godinu, onda je ovo kašnjenje s balonom još i kratko. Naime da plivački klubovi od listopada 2007. godine ostaju bez bazena za redovnu djelatnost  stručne službe, Izvršni odbor i Skupština Sportske zajednice znale su od siječnja 2007. godine. Što je godina dana u novom mileniju, tek 1 promil.
Povijest se u Hrvatskoj "ponavlja", nakon što su građani Hrvatske spriječili, višegodišnjom akcijom građanskog pritiska i neposluha preimenovanje Trga Žrtava fašizma u Zagrebu, ovog vikenda revizori hrvatske povijesti su krenuli u akciju preimenovanja Trga Josipa Broza Tita u Zagrebu. Kako ni jedna od inačica fašizma nije prošla u 20. stoljeću, neće proći ni "zagrebačko" neoustaštvo prezentirano ovog vikenda ispred HNK. Nedavno smo u Istri obilježili obljetnicu smrti Joakima Rakovca, junaka antifašističkog rata Poreštine, a u Puli je održan AntiFa mimohod zbog napada skinheada na mlade Puljane. Da li to nešto govori?  Naravno, uvijek i isto: No pasaran !

Srdačan pozdrav iz Vranići : R.V.Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani