NEWS
Best of Poreč

Kartulina iz Vranići 30

26.08.2007. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kartulina iz Vranići 30
457Pictur082.jpg

Kiša je prestala padati. Učenici – sezonci odradjuju zadnji tjedan u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Maturanti se pripremaju za maturske ekskurzije, a studenti koji studiraju u inozemstvu kreću prema sveučilištima, prvo su otputovali oni koji studiraju u Americi.

Grad je uputio poziv svim udrugama koje žele sredstva iz proračuna za sufinanciranje projekata i programa rada za 2008. godinu da dostave zahtjeve, sve informacije potražite na porec.hr , sada se "kuha" proračun za drugu godinu, nemojte poslije reći da niste znali.

Sportski klubovi su takodjer udruge, pa im preporučujem da se jave sa zahtjevima, jer kada se proračun utvrdi, nema više zamolbi i lobiranja za gradska sredstva. Javni novac se treba tražiti za javnu djelatnost , za što veći broj gradjana i ostvarivanje njihovih interesa. Proračun nije "reprezentacija" ili "rezervni fond" on služi Poreču i njegovim gradjanima. Nema prečica, treba pripremiti projekte i obrazložiti ih, a ovogodišnji korisnici trebaju položiti i račune o radu i trošenju javnog novca.

Fešta "Poreč 24 sata" je za nama, slijedi "Porečki delfin".

Nogometaši "Jadrana" su otpočeli ligaško natjecanje i startali pobjedom, čestitamo. Uskoro će na sportske terene rukometaši i košarkaši, već 3. rujna 2007. godine ljubitelji košarke u Poreču će moći pogledati vrhunsku košarku KK "Zadar" – "Ural Stars ". Nemojte reći da niste znali, pa da u dvorani gosti iz Rusije imaju više navijača ( turista ) od Gečevskog i društva iz grada košarke. Nastupit će i najbolji strijelac sa europskog prvenstva U-16, Toni Prostran. Dodjite.

Viceprvakinje Hrvatske porečke kuglačice takodjer otpočinju sa ligaškim natjecanjem, a saga o kuglani se još uvijek obrće kod obrtnika. Čisti "privatluk" , jer da nije tako javnost bi dobila odgovor koji čeka od 30. travnja 2007. godine. 

Plivači plivaju, ali odgovor na pitanje: gdje ćemo plivati za mjesec i pol dana, još ne dobijaju, ni od Grada, ni od županije.

Prezentacija porečkih radilišta je uspjela usprkos činjenici da nije bilo glasnogovornice i press materijala što je uobičajeno u svakom malom gradu u Europi. Uspjela je zahvaljujući neposrednosti članova poglavarstva u kišnom porečkom danu i pažnji novinara koji su željeli informaciju za javnost.

Proteklog tjedna svjedočili smo i "prejakoj riječi", govoru netolerancije, reviziji povijesti i što smo najmanje očekivali, od hrvatskih svećenika.

Govoriti o antifašizmu kao o ideologiji, a on to nije. Govoriti o antifašizmu kao jednakom zlu kao fašizam je notorna neistina. Govoriti o antifašizmu kao "nečastivom", a on je vrednota, izmedju ostalog i svećenika svih triju velikih religija ( Kršćanstva, islama i židovstva ) i temelj suvremene Europe je neumjesno. Takav govor svadljivosti, netolerancije, manipulacija činjenicama, na komemoraciji žrtvi progona, vrijeđa prije svega tu žrtvu, a zatim i sve vjernike koji imaju u obitelji mrtve pretke, antifašiste i žrtve fašizma, a takvih je u Istri bilo 17.000, gospodo "govornici". Svjedočiti vjeru, ne znači svjedočiti vjeru podobnima, a na one "druge" bacati anatemu. Svećenik je sluga ponizni, pastir, nagovještač mira i dobrote, a ne "ratnik" vjere, nacije i novca. Zvono treba zazvoniti za uzbunu i u crkvi, jer mnogi su si uzeli za pravo da daju "posljednji" sud, a to se zove bogohuljenje.

Iz Vranići sa štovanjem: R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani