NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

KARATE KLUB »FINIDA«: Uvjeti daleko od idealnih

25.05.2006. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / KARATE KLUB »FINIDA«: Uvjeti daleko od idealnih
589GO138358.jpg

Karate klub »Finida« u svojih je osam godina postojanja postao jedan od prepoznatljivih znakova porečkog sporta, čiji pretežno mladi članovi, osim rezultatskih uspjeha i ostvarenja, dostojno predstavljaju sredinu iz koje dolaze na bilo kojem natjecanju u zemlji i inozemstvu. Danas »Finida« broji nešto više od 60 članova, od kojih 80 posto mladih od šest do 20 godina. Treninzi se odvijaju u »Palestri« u pet tjednih termina od po sat i pol vremena, a kapacitet dvorane omogućuje treniranje 20 do 25 članova u jednom terminu.

– Termini i uvjeti rada daleko su nam od idealnih, ali s tim se moramo pomiriti jer druge mogućnosti u Poreču nemamo – kaže Mirko Banović, utemeljitelj, predsjednik i glavni trener kluba. – Najgore je što su nam termini za treninge najčešće u kasnim satima, od 21.30 do 23 sata, što je za mlade članove izuzetno kasno. Imamo jedan povoljniji termin subotom, ali kako smo tijekom cijele godine, osim ljetnih mjeseci, gotovo svakog vikenda na nekom natjecanju, taj termin manje koristimo. Sve u svemu, s obzirom na uvjete rezultati su nam više nego dobri.

Drugi problem je stručni rad u klubu, s obzirom da je Banović jedini stalni trener koji radi sa svim naraštajima.

– Pomaže mi još nekoliko starijih članova kluba, naravno kad im to ostale obveze dozvoljavaju. Niti ja nisam potpuno posvećen klubu s obzirom na obveze na svom radnom mjestu. Zbog toga recimo ne možemo organizirati jutarnje treninge za djecu kad idu u školu poslijepodne, pa se događa da pojedini članovi kluba treniraju tek svakog drugog tjedna. Imamo i nešto studenata koji treniraju u svojim mjestima studiranja, a nama se pridružuju kada dođu u Poreč. S obzirom na uvjete treniranja čak bih rekao da nam sve to trenutno i odgovara, jer kad bi svih 60 članova odjednom došlo na trening jednostavno ne bi mogli raditi. Idealno bi bilo kad bi imali barem još jednog trenera kako bi mogli odijeliti rad s najmlađima od rada s naprednim članovima natjecateljima. Međutim financijske prilike u našem klubu još uvijek nam to ne dozvoljavaju.

Unatoč svemu, Banović je zadovoljan proteklim osmogodišnjim razvojem kluba.

– Rezultatski gledano najzadovoljniji smo činjenicom da smo unazad nekoliko godina s barem po jednim našim članom prisutni na svakom prvenstvu Hrvatske za mlađe kategorije, što je u izuzetno velikoj konkurenciji karatista u državi veliki uspjeh. Redovito svake godine na državnim prvenstvima osvajamo i nekoliko medalja, a do sada najveći uspjeh ostvarila je Tamara Banović koja je prije dvije godine postala kadetska prvakinja Hrvatske. Imamo i nekoliko potencijalnih državnih reprezentativaca u mlađim uzrastima. Međutim, uspjehom smatramo već činjenicu da gotovo svaki vikend s našim najmlađim članovima odlazimo na brojna natjecanja u zemlji i inozemstvu. Pored toga, naša dva tradicionalna turnira koje organiziramo, Kup Istre i Finida kup, postale su prepoznatljive manifestacije na koje rado dolaze brojni karatisti iz Hrvatske i iz svih susjednih zemalja.

K. Klarić, Glas Istre

Dvije bronce s prvenstva Hrvatske

Na pojedinačnom i ekipnom juniorskom prvenstvu Hrvatske koje je održano u Rijeci, a na kojem je nastupilo stotinjak juniora i juniorki iz 39 klubova, porečki Karate klub »Finida« osvojio je dvije brončane medalje, jednu pojedinačnu i jednu u ekipnim borbama.

U pojedinačnim borbama broncu je osvojila Tamara Banović u kategoriji do 53 kg, a ekipnu medalju za »Finidu« osvojile su, uz Tamaru Banović, Tatjana Pantoš, Ana–Maria Čelan i Dijana Krueziv.

Soleša i Buzak zlatni u Ljutomeru

Dvije zlatne i jednu brončanu medalju osvojili su članovi porečke »Finide« na međunarodnom karate turniru u slovenskom Ljutomeru, koji je okupio više od 350 natjecatelja iz 45 klubova iz Austrije, Hrvatske i Slovenije. Najsjajnija odličja osvojili su Antonio Soleša u konkurenciji učenika do 40 kg te mlađi kadet Silvio Buzak u kategoriji do 50 kg. Brončani je bio mlađi kadet Dalibor Đokić (do 58 kg).

M.VU.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email