NEWS
Max 180920 S

Kamere će snimati 24 sata, a kazne će doći na kućnu adresu (24sata.hr)

  Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
02.02.2015. 21:58; Učitavanja: 1.266; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Kamere će snimati 24 sata, a kazne će doći na kućnu adresu (24sata.hr)

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za nabavku fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Ovi će uređaji u funkciji biti 24 sata dnevno, a bit će postavljeni duž prometnica u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji, piše Večernji list. Te će kamere snimati prekoračenja brzine u prometu zajedno s registracijskim oznakama tih vozila te će vozačima odmah slati kazne na kućnu adresu.

Za ovu opremu policija će izdvojiti 5,28 milijuna kuna (bez PDV-a), a ona će imati i digitalnu kameru ili fotoaparat za snimanje i danju i noću. Natječajem je propisano da fotografije i podaci s uređaja moraju biti zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja, bilo na terenu, bilo kod naknadne obrade u postaji.

Radari u ormarićima otpornima čak i na metke

Oprema za nadzor brzine i čitanje registarskih oznaka bit će postavljena uglavnom na stupovima javne rasvjete i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića morat će imati i protuprovalnu bravu.

Selit će ih s lokacije na lokaciju

Iako se u natječaju navodi 30 lokacija (u svakoj regiji po deset) na kojima će se nalaziti uređaji za nadzor, MUP će nabaviti 15 kamera koje će, ovisno o potrebi, seliti s lokacije na lokaciju. Tako vozači neće znati koji je od postavljenih ormarića pokraj kojeg se voze zapravo prazan.

Bit će nadzirana brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat. U svakom ormariću bit će ugrađena oprema za bežičnu komunikaciju s računalnom mrežom Ministarstva unutarnjih poslova.

Više pročitajte u Večernjem listu.

Print Friendly, PDF & Email